Thursday, September 22, 2011

Shopping dan makan2 di Bandung...

Mama kat depan Hotel Luxton....sempat ayah amek gambar
seorang penjual yg guna gandar ni....

Lunch Buffet kat hotel ni...RP60 ribu ...murahkan...
duit kita cuma RM18-20 jer...
Tengoklah meja ni...keratan dari pokok balak tu...
diukir corak pokok dan buah anggur...
cantiknya.... kalau lah boleh beli bawa balik
memang ayah akan beli.... hehe....
 Malam terakhir kat Bandung kami JJCM kat satu kompleks
beli belah apa entah namanya...makan kat Food court jer

 Sayur Kangkung claypot....ada daging dan udang
 Soto sedap nama dia...rupanya sup ayam jer
elok untuk ayah yg dah 3 hari diarea...
 Ma oder Tofu lembut ni...sedapppp...campur dgn ayam
lupa nama glemer dia....
Dah 3 hari ayah makan tak menentu...sbb kena diarea
sedap pulak makan malam nihhh....

Lepas makan kami round2 kat ruang membeli belah dia...
beli kemeja Arsyad sehelai jer....kat sini jual pakaian
branded jer... harga memang jauh lebih murah dr Msia...
tapi sbb dah habis duit shopping kat Chibaduyut dan Pasar Baru
maka...window shopping jer lah....

So kepada sesiapa yg nak ke Bandung....tempat yg best dan patut diserbu....
a. Chibaduyut- untuk cari barangan kulit ori....ada pelbagai jenama, harga memang murah giler
cth beg luggage kulit kalau beli kat tempat lain RM1200, kat sini dapat RM300 jer
Handbag kulit pun banyak yg memang rambang mata memilihnya
Belt, wallet dia pun banyak pilihan...cam Bonia, Wrangler...
Kasut dan sandal memang banyak ...tapi size dia sampai size 7 jer
mama kena pakai size 9 @ 10...so tengok jer lah......

b. Pasar Baru- tempat ni agak sesak..terutamanya Sabtu dan Ahad...
so kalau nak ke Bandung dan shopping dengan selesa..datang weekdays...
datang seawal jam 8.00 waktu tempatan...kul 9.00 waktu Mesia...
masa sampai baru 3 ke 5 kedai jer buka...tapi lepas tu
baru sempat singgah satu kedai jer...keluar dr kedai tu tengok semua kedai
dah buka...macam nak sesat dibuatnya.... kenal pasti tempat kita masuk tadi...
kalau tak susah nak keluar ...huhu....tapi 2 kali mama cuma sempat ronda Lantai 3, 4 dan 6 jer...
tu pun sebelah sayap kiri jer...tak berani nak round jauh2... sbb Supir tunggu kat kereta
takut kami yg tak jumpa dia....cuma sempat beli telekung, jubah,
baju renang, dan Jaket kulit jer....

c. Rumah Mode- kalau nak cari seluar wanita yg tinggi cam mama, banyak gak pilihan
kat sini....ada yg lebih labuh lagi....kaki dia besar ...kain cotton dia best...lembut...
memang brabded dan murah...wuhaa... ma dapat 2 lai...sbb size yg tinggal
semuanya besar2 sangat.....kat sini banyak pakaian remaja.... murah dan cantik...

d. Factory Outlet- Happening. Sebab Luxton ni dekat sebelah kiri dia ada FO Happening
jer..tu yg kami membeli belah di sini... ayah beli 2 lai jeans yg kain dia sangat best...branded lagi.
kalau kat Mesia ni RM300 lebih kot.... tapi ayah dpt kurang dr RM100...
kemeja dan Tshirt dia pun cantik2... beli utk Aiman, Asyraf, Arsyad dan ayah gak....
boxer dia pun murah....tapi beli Arsyad punya jer....

Harga di FO memang mahal sket dr di Pasar Baru, tapi kualiti dia lebih baik
berbaloi beli sbb lebih murah dr kat Mesia.....
ayah kata...patutlah bulan puasa hari tu kita tak berminat nak shopping
untuk raya...rupanya nak shopping kat sini...
haah kan... baru mama perasan...ini lah hikmahnya....


1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete