Wednesday, September 27, 2017

Cucu nan seorang...cucu pertama kita....

Muhammad Thalhah Tajul Asyraf.....

Berpantang di rumah nenek Tg Karang......


Nak balik rumah nenek ke....


Terperangkap dalam jem nak balik rumah opah....

Syiannya dia demam ya......

Lena nya tidur.....

Imunisasi di Klinik Kesihatan....depan rumah jer..

Budak boy ...main truck lar apa lagi....

Mengaji dengan ibu abah......

Selamat Hari Raya.....

Keluarga Tg Karang datang beraya......

Selepas 4 tahun kami di sini......






Tuesday, May 23, 2017

Iera.....UNISEL ......TESL

Iera dah masuk Form 6 di Sek Men Tinggi Kajang
Semua pelajar lepasan SPM 2016 wajib daftar 
Form 6...mulai 2 Mei...pergi sekolah naik bas SMART 
percuma....Alhamdulillah...kalau x jenuh juga nak 
menghantar dia ke Kajang pusat segala jem.....haha
Dalam 3 minggu juga berulang alik ke Ting 6 tu dia
masih berbelah bagi dengan keputusannya....
kejap kata okeylah teruskan Tg 6....tapi bila dia diberi
pilihan bidang yang dia tidak gemari dia mulai berkeluh kesah
Bimbang Tg 6 tak dapat dilalui dengan baik.....

Mendengar keluhanya setiap kali balik dari sekolah mama pun dah cuak
Bincang dengan ayah pun hurmmm....macam takde keputusan
Cuba mohon Kolej @ UiTM yg macam tu punya banyak pilihan
semua dia xberkenan...Hana pun smpai malas dah nak tolong
haha...maklumlah dia bukan bidang Sains...ambil Perdagangan,
Tasawur dan subjek Teras.....results pun Alhamdulillah

Beberapa bulan lalu mama ada terima wassap dari staff UNISEL
minta keputusan SPM Iera, mereka kata Iera layak mendaftar di sana
Mereka tawarkan bidang Pengurusan.....oklah kot
Melalui wassap juga mama just daftarkan jer....
Tak lama kemudian kami terima surat berisi borang pendaftaran
yang perlu di isi dan dibawa pada 20 Mei 2017.....

Masa tu biarkan jer....tetiba hari khamis 18 Mei Iera buat keputusan
xnak teruskan Tg 6....masa tu ayah dah gerak balik kampung
mujur mama tak ikut balik....Mama terus minta dia isi semua borang
print segala salinan yg diperlukan...mujur ada salinan dah siap disahkan
pergi buat medical checkup di Poliklinik tapi xsempat.....xbuatlah sudahnya
tengok muka Iera dah gelisah....mama call UNISEL mereka kata xpe
Boleh buat kemudian...huhu legaaa...

Maka pada 20 Mei tu Mama dengan Aiman pergi ke UNISEL Shah Alam
Mama yg drive ya....tunggu Aiman bangkit punyalah lambat...
last2 masuk kereta tidur....Ma pun drive berpandukan arahan
Cik Wazesss.....haha....sampai dah tengahari dah ramai sangat 
yang mendaftarnya....siap ada hari Terbuka UNISEL ..meriah
Tapi bila sampai waktu mendaftar Iera resah semula....takut
tak boleh bawa Pengurusan sebab mesti ada subjek Matematik...Statistik
dia cukup xsuka subjek2 tu....takde pilihan lain selain dari TESL
Dia tanya TESL tu apa? Bahasa Inggeris ma kata....Haaa ok Iera
suka BI....Ma pun jumpa pegawi bertugas minta tukar bidang
mereka Interview Iera sekejap dan Alhamdulillah lulus....

Disebabkan Iera pilih TESL kami terpaksa menghantarnya ke UNISEL
di Bestari Jaya .....Haaa? Ohhh Batang Berjuntai larrrr....
UNISEL di Shah Alam hanya untuk Pengurusan sahaja....bidang lain
di Bestari Jaya inilah......dari Shah Alam ke sana hampir 1jam juga
Aiman yg drive....jalannya punyalah pusing pening.....
Alhamdulillah cantik tempatnya.....bila terpandang bangunan kuning
ni tetiba Iera menjerit ...Iera pernah datang sinilar...masa form 3 kat ABIM
Ihtifal antara sekolah2 ABIM seluruh Malaysia....hurmmmm

Iera ada pasang niat apa2 ke masa tidur sini dulu tu?
Haah Iera cakap dalam hati bestnya tempat ni...kalaulah dapat
belajar kat sini.....tapi dalam hati jer lar...
Alhamdulillah Allah Maha Mendengar.....
Okey belajar sungguh2 ya....Jangan cuai Solat dan mengaji...
Sebok macamana pun mesti baca Al Quran dulu sebelum studi
In Shaa Allah Allah akan mudahkan urusan Iera di sini...
Ma balik dulu tau....next week datang jenguk hehe...
Dlam perjalanan pulang airmata mama jatuh juga
Arsyad jerlah tinggal sorang kat rumah.....Alahaiiii