Monday, December 31, 2012

Berbekam tu sunnah.....


Berbekam kaedah perubatan untuk pembersihan darah atau angin dengan cara mengeluarkan sisa toksik dalam badan melalui kulit secara sedutan dengan 
menggunakan alat vakum.


Said bin Jubair berkata dari Ibnu Abbas bahawa Rasulullah SAW bersabda: 

"Kesembuhan dapat diperoleh dengan tiga cara. Pertama minum madu.
 Kedua, dengan pembekaman. Ketiga, dengan besi panas, dan aku 
tidak menganjurkan umatku melakukan pengubatan dengan besi panas. 
(Shahih Bukhari)




Aiman tu ada resdung agaknya...asyik bersin dan berair hidungnya
mula tu dia takut juga...sebab tengok banyak darah keluar...
tengok mama buat steady jer.... dia pun kata okey....tengok kat dahi
banyak sungguh darah kotornya.....
Ada  point tertentu jer sepatutnya kena buat....pinggang, bahu, tengkuk
kepala, kaki....muka tu kalau bermasalah macam Aiman lah....

Di bahagian tengkuk pun banyak darah kotor.....patutlah dia selalu mengadu 
sakit tengkuk....sakit belakang...

Kaedahnya mudah jer.... lepas penuh darah tu lepaskan penutup
cawan vakum tu... mudahlah nak mencabut cawan tu....
guna tisu untk mengelak darah tumpah.... 

Yang berkeut tu bukanlah sakit mana pun... tapi ngilu jer....
ya lah ada orang tembak mata pisau kat sebelah telinga....
selepas divakum 1 minit kot... vakum dicabut...area tu ditembak dengan pisau
yg selalu misi guna untuk ambil darah kat hujung jari tu....

Lepas dah toreh area tu...pasang semula cawan vakum....
senang lah darah kotor nak keluar....nampak kesan lepas bekam
kat dahi Aiman tu...biasanya akan hilang selepas sehari dua....
dalam tempoh masih berbekas bekamnya tu.... langsung dia taknak
keluar rumah... ke surau jer dia sanggup pergi...mujur masa ni
dia tengah cuti Semester....


Ini pulak ayah tengah berbekam juga....
Kalau ikutkan Aiman memang tak berani nak berbekam nih..
bila dia terbaca ayat power kat bawah ni...terus setuju jer....tanpa banyak soal
dah 2 ke 3 kali ayah dan mama buat bekam...tapi dia asyik mengelak....
takutlah tu kononnya sebab tengok banyak sangat darah keluar.....
ayat di bawah ni telah mengubah persepsi Aiman terhadap bekam....

Anas berkata, telah bersabda Rasulullah SAW: 
“Tidaklah aku melewati sekelompok malaikat pada malam aku diIsra`kan 
kecuali mereka berkata: Wahai Muhammad, suruhlah umatmu berbekam.”

Rasulullah pernh berbekam dengan Abu Thaibah. Sesudah itu, beliau memerintahkan supaya memberi Au Thaibah dua Sha'1 makanan. Beliau juga berbincang dengan tuan Abu
Thaibah supaya dia mengurangkan jumlah pajak yang perlu dibayar
oleh Abu Thaibah. Kata Rasulullah, " Sebaik2 cara bagi berubat adalah berbekam" 
(Riwayat: Bukhari, Muslim, Abu Dawud dan Tarmizi)

Sunday, December 30, 2012

Hello Malaysia TV Bernama-banjir, musim atau Kita








Wawancara ini telah ke udara pada hari Jumaat 28 Disember 2012
Rancangan Hello Malaysia di TV Bernama bersama Sharkawi Jirim

Datuk Ir Hanapi Mohammad Noor
Prof Madya Dr Tajul Anuar Jamaluddin

Hello Malaysia: Risiko Tanah Runtuh






Rancangan ini telah ke udara pada hari Isnin 24 Disember 2012
bersama Prof Dr Abd Ghani Rafek.... pensyarah ayah semasa
ayah belajar di Jabatan Geologi, UKM tahun 1983-1987 dulu...
sekarang menjadi rakan setugas ayah di jabatan yg sama....

Berita Utama TV1

video
Ulasan di TV1.... terpaksa guna kamera jer rakam di HypTV....
tu yang macam2 back-ground effect ada haha.....susah juga ya
sebab semua TV keluar serentak...... kelam kabut merakam...

Bernama News 30 Dec 2012
Yang ini elok jer rakamannya sebab guna Skybox....rakam terus
dari TV menggunakan Pendrive.....

Tuesday, December 25, 2012

Pengalaman manis berniaga

Selepas seminggu mama dengan Hana berniaga di Warta Walk....
Alhamdulillah jualannya agak baik juga...
lepaslah income untuk bayar duit sewa kedai....
sign board Year-End Sale tu ayah yg buatkan.....tu lah papantanda
nama kedai juga...haha...simple jer kan...

Kami sentiasa mengubah cara tarikan dengan menggantung
iklan2 tawaran dan potongan menarik.....menukar pakainan
yang digantung supaya nampak sentiasa ada stok baru....
tapi memang ada jer stok baru masuk setiap 3 ke 4 hari....


Inilah tawaran paling best sebenarnya....sehelai RM35 ...
kalau beli 3 helai RM100 jer.....ingatkan paling senang nak jual
rupanya susah juga....ramai yg membeli memilih koleksi baju2 terkini .....


Sebelum buka kedai lagi mama dah tempah Bunting dari Hilyah...
tapi rupanya ramai pelanggan yg tak pernah dengar jenama
Hilyah ni...tapi bila tengok baju2 tu diorang suka nak beli....
ada pelanggan kata mama jual agak murah...sebab ada kedai
kat dalam yg jual baju kanak2 pada harga baju dewasa....
ya lah kan...diorang kena bayar sewa pun berganda lagi mahal...
sebearnya mama jual ikut harga yang disarankan Hilyah...


Sebab ada karpet tebal yang dipinjamkan makcik Jie....
mama lebih suka buka kasut...so pelanggan pun ikut buka kasut
boleh duduk2 dan mencuba baju dengan selesa.....

Kerusi malas yg dibawa dari rumah ni tempat mama
atau Hana melepak dan merehatkan diri....sementara tiada
pelanggan... ayah kata "sarang mama"..... di sini juga kami
bentang sejadah dan solat...senang...tak perlu tinggalkan kedai...
sebab suraunya ada di tingkat 2....susahlah kan kalau asyik nak turun naik
pelanggan datang tak kira waktu....tengah azan maghrib pun ada yg datang

Ni lah rupanya keadaan bila Hana dok ralit membuat brooch,
klip rambut dan accessori handfon.... untuk dijual juga....

Inilah hasilnya...Alhamdulillah ramai juga yg membelinya....
tapi selalu tu kami bagi percuma kepada pelanggan yg membeli
lebih RM100...dan bisnez kad untuk diedarkan kepada pelanggan...

Back-drop kedai kita..... simple jer kan....tapi tak boleh nak
letak gambar yg berkaitan sangat sebab gambarnya 
banyak yg tak sesuai resolusinya....backdrop paling murah ni...
1 kaki persegi 80 sen jer.....kalau ada yg berminat boleh jer hubungi
Din di 013 3888081...dia duduk di Kajang...

Tuesday, December 18, 2012

Tahfiz tidak duduk asrama....



Dengan keputusan peperiksaan Arsyad yang Alhamdulillah
jer tu.... jangankan nak masuk sekolah asrama penuh
yang memang dah tentu ayah dan mama tak benarkan....
jangankan nak benarkan anak2 masuk asrama sekolah menengah
nak minta borang dari cikgu pun kata tak payah....haha....
tak payah dok asrama...asrama tu sekolah bantuan untuk anak2 orang susah...
nanti sebab kita hantar anak ke asrama...ada anak2 orang susah tak ke sekolah
tak ke berdosa namanya....mama ngan ayah dulu pun tak masuk asrama
takdenya best mana pun duduk asrama ni...hehe...tak menjamin masuk syurga..
duduk rumah boleh tolong ayah kat kebun tu bagi makan ayam
itik, kambing segala tu......

Pagi tadi jam 9.30, mama bawa Arsyad utk ditemuduga masuk ke 
Sek Ren Integrasi Tahfiz Ilmuwan SRITI, yg terletak di Seksyen 9 BBBamgi
kat belakang RFC.....sekolah ni dah 3 tahun beroperasi..sejak 2010
tahun 2013 ni baru nak start sek Menengah SMITI....

Sekolah beroperasi  dari jam 8.00 hingga 5.00 ptg ..tiap pagi dr jam 8-10 murid2
akan mengaji dan menghafal AlQuran mengikut tahap mereka.....
rehat pagi dan solat sunat Dhuha, kemudian belajar akademik dan agama yg lain...
sehari disediakan 3 kali makan...pagi, tengahari dan petang.....
yang bestnya tak perlu pakai uniform sekolah...boleh pakai baju biasa...
tapi wajib pakaivest seperti di atas tu...dalam kelas pakai stokin jer...

Ibu bapa lain yg turut sama hadir temuduga pagi tadi....
tengah tunggu anak2 ditemuduga oleh guru besar En Ismail Alias
boleh dihubungi di 019-2371216....ismail@sriti.com.my.....

Tak ambil sangat gambar sekolah ni sebab sedang dinaiktaraf...
berselerak dan berterabur lagi......


Untuk maklumat lanjut...sila ke link berikut:

Buka kedai di Lot 10 Warta Walk, BBBangi....


Bahagian baju kanak-kanak...banyak stok baru sampai.....

Himpunan Mini jubah pelbagai saiz.....



Betul2 di hadapan kedai kita ...kedai RM2 RIA....

Friday, December 14, 2012

Crepe durian Musang King berjanggut...

Memula sediakan dulu adunan tepungnya... mama guna 500g gandum,
1 liter santan, sedikit garam, 5 bj telur dan pewarna kuning....
blend jer lepas tu tapis ....


Lepas tu buatlah kulit crepe tu macam buat dadar.... nak buat kuih
ketayap atau lempeng....

Buat semua sampai habis tepung tu...biarkan sejuk...terbalikkan crepe
masa menyejukkan tu... supaya yg kilat di luar nantinya

Dah siap crepe tu...putar Whipping cream dengan sedikit gula halus...
rasa dulu...sesetengah cream dah ada gula...so tak perlu tambah gula...
putar sampai kental dan membeku....

Buang biji durian dan lecek sedikit supaya senang bila nak disudu
ke dalam crepe nanti....

Letak sedikit creme yg dah dikentalkan tadi tu....

Letak sedikit durian di atas cream....

Tutup durian dengan creme sedikit lagi....then lipat 

Hasilnya sepatutnya padat dan gebu...tapi yg ni macam tebal
pulak crepenya...dah lah macam senang koyak...

Dah siap semua...simpan dalm fridge....belah crepe bila dah sejuk...
Alahaiii....dah agak dah mesti ayah tak sukaaaa.....

Tugas membersihkan bekas sisa cream tadi dilaksanakan dengan baik
oleh Sunny dan Kashiii.....sampai licin dijilatnya....

Wednesday, December 12, 2012

Institut Latihan Perumahan & Kerajaan Tempatan ILPKT


 Ayah menerima jemputan sebagai penceramah untuk menyampaikan
overview persidangan Seminar Perancangan Bandar dan Urbanisasi: 
Perancangan dan Pembangunan di Kawasan Bukit dan 
Tanah Tinggi.....di ILPKT.....Bukit Tinggi....pada Khamis 13.12.12.....
maka pada hari Rabu 12.12.12 kami berangkat ke sana....
jam 6.15 masih di KL...jem dan hari pun redup gelap jer...

Notis yg diterima pada hari Isnin semalamnya....melampau tau....
terkejar2 lah ayah nak menyiapkan slaid....sampai ke pagi selama 
2 malam pun tak siap lagi...macamlah ayah takde kerja lain
nak buat...short notis...bukan ayah jer yg susah.....

Kami pun terima tempiasnya kesusahan tu.....Hana dah daftar
untuk ambil lesen L hari khamis 13.12.12...dah tentu tak boleh ikut
Iera pulak macamana nak ikut...Hana dah tentu seharian
takde di rumah...abang pulak ada kuliah...Aiman langsung tak 
boleh nak nulung.....so terpaksalah Iera tinggal sorang di rumah...
bagi makan kucing2 kesayangan diorang tu...apa kelagi....

Dalam perjalanan..tak kiralah ke mana2 pun kalau mama
ada di sebelah...inilah jawatannya...jadi cameraman...haa...tu ambil tu...
haaa shoot tu.... sana sana...situ situ....haduyyy pantang nampak
ada bangunan tinggi atas bukit.... ada cerun kena potong....
kalau ada cerun runtuh.....terpaksa berhenti terus.....

Tengok atas puncak bukit sana tu.....tak patut ada bangunan tinggi2....
atas puncak patut buat rendah2 jer...yg tinggi2 duduk bawah 
kat tanah landai...baru betul....takdelah besar sangat impak
pada bukit...tu sebab runtuh sana runtuh sini....mengomel pada
kitorang pulak....isssyyhhh....lepas terowong kat lebuh raya Karak
kena cari exit 805.... dalam gelap senja nih....jauh juga nak menyampaikan
ke ILPKT dari simpang masuk tu...jalannya berliku....gelap pulak tu...
sign board memang takde nampak....ada lah bunting tergantung selai....

Sampai jer di ILPKT dah 7.45...terus cari surau dan solat 
sempat pulak posing depan surau ni.....

 Lepas solat terus dinner kat cafe....dah siap disediakan untuk peserta
dan penceramah......kat cafe ada TV astro...siap skrin besar lagi.....
waktu ni hujan tengah lebat...sejukkkk juga ya...lupa nak ambil gambar 
makanan kita yg sedap tu....nasi, kari ikan Pelaling, ayam goreng,
sayur kacang panjang, daun selom dan sambal belacan....yg best
ada ikan masin bulu ayam....dan tembikai....hujan2 makanan yg biasa2
rasanya jadi luar biasa sedapnya kan......

Kami masuk menginap di bilik F401... masuk jer ada almari kasut...
bagusnya kan.....kat hotel mana ada benda ni.....

Wahh cantik juga walaupun ringkas jer katilnya.....siap ada 
sejadah dan penyidai tuala dan telekung sekali....tapi tulah...
feature wall biru...langsir merun.....kena ke.....

Set Sofa pun lengkap.... ada sofa 3 seat tu tempat Arsyad tidur 
malam nih....Ayah pun terus baring atas sofa...letih dah semalam 
tak cukup tidur....pagi ada kelas sampai tengahari.....

Ruang untuk buat kerja...ada meja dan 2 kerusi....di sebelah 
sananya ada kabinet lengkap sebagai dapur....

Owhh ada peti ais juga lah....bagus.....boleh sejukkan air
yg dibeli tadi....aircond dan kipas pun ada....dah sejuk2 nih...
pasang kipas no 2 pun dah cukup menyejukkan satu bilik nih....

Almari TV pun ada ...baru dan cantik jer.....tapi apa yg tak kenanya....
huwaaaa..... takde TV......mujurlah Hana ngan Iera tak ikut...
kalau tak boring giler ler.....terpaksa berebut tablet....

Okey malam ni Arsyad tidur sini ya....siap bawa selimut lagi...
mengadap Tablet jer lah...mujur ada wifi....

Okey...nak buat kopilah... ada cerek dan 2 biji gelas, tapi coffee dan 
teh takde disediakan....mujur mama ada bawa dari rumah.....tapiii...
alahaiii takde plug lah pulak.....hurmmmm....

Laaahaiii...tak pernah jumpa ...tak dibuat dek orang pun....
Plug ada kat lantai tengah bilik nih.....dah lah mama terseradung
masa tengah tercari2 plug kat dapur tadi...cehhhh...

Institut Latihan Perumahan & Kerajaan Tempatan, ILPKT...`
di Bukit Tinggi ini sebenarnya baru sahaja dibuka operasinya....
seminar ni dihadiri oleh peserta dari seluruh Malaysia....
di kalangan kakitangan kementerian Perumahan & Kerajaan 
Tempatan..... memang tak pernah dengar pun akan kewujudan 
institusi ini sebelum ni di sini...rupanya baru jer beroperasi....
bangunan ini sebelumnya Sekolah Antarabangsa milik Berjaya Holdings
sebab tak ramai pelajarnya...so kiranya diorang ni macam dah bangkruplah...
so kerajaan pun...macam biasa...kenalah tolong kroni....
beli semula dan jadikan ILKPT.....sekian adanya....