Tuesday, December 4, 2012

Pergi MAHA cari Pygmy goat lagi.....

 Pada 2 Disember 2012....kami menghadiri Walimah adik Khairil Anas
kat Golf resort UKM, kami sampai dah nak jam 4.00 ptg...dah lenganag...
kiranya kami antara tetamu terakhirlah...tapi lauk banyak lagi....sedapppp...

Kali ini Hana ngan Iera  ikut sebab ayah nak terus ke MAHA...
ada agenda besar nak buat nih.... konon nak memboronglah kan...
sebab hari ini kan hari terakhir MAHA 2012.....

Masuk jer ke tapak MAHA ikut pintu Mardi tu Subhanallah kereta dah penuh sesak
melimpah ruah sampai ke tepi highway.....aduhaiiii...jem giler....
dah agak dah mesti padat punyalah.....kereta susah nak gerak sebab ramai sangat
pejalan kaki nak menuju ke tempat parking...yg baru datang pun ramai...
dalam hujan renyai pun masih ramai yg datang....

Sampai jer terus cari Pygmy goat nih...ada lagi 3 ekor jer.....semuanya hitam...
cuma yg seekor ni jer bulu dia bercampur coklat kemerahan....
macam rambut pakai inai lah pulak...okey sweettt.....dan sekor lagi ada Tiara putih...

Dr Andika...Veterinar yang bertugas di farm Raudhah ni....

Kambing yang ni bukan Pygmy tapi kacukan Pygmy dan spp lain...
saiznya agak besar sedikit...tapi masih lebih kecil sedikit dari kambing biasa...
tapi kombinasi warma bulu dia yang cantiknya....

Di Raudhah farm ada pegawai Biotek yang telah mengacukkan
spp Pygmy dan spp tempatan....manja jer kambing ni...

So tinggallah 2 ekor ni....kambing ni sentiasa jer nak makan....mulutnya 
sentiasa mengunyap....rumput kering pun jadilah...asalkan boleh mengunyap...

Masa datang hari tu ayah tak sempat tengok reban2 ayam yg cantik2 nih...
so kali ini ayah ambil gambar...dapatlah mama membelek setiap reban
secara terperinci...buka segala pintu yg ada......

Haaa...gini ler gayanya kalau kita nak mengintai ada telur ke tak dalam tuh....
kalau ada kutiplah....senang kan....ayah dah buat kaedah macam nih...

Hana tu tadi pakai baju kurung masa gi kenduri...sempat dia tukar baju 
sebab tak nak pakai kurung ke MAHA....

Arsyad tu kalau kecik lagi rasanya dia dah masuk dah dalam reban ayam...
boleh buat pondok2 lah kan mama....bestnya kalau Arsyad kecik lagi...

Haa... yang ni boleh tiru.... lantai reban ayam nih nampak praktikal...

Kat bawah tu boleh ditarik dan mudah dibersihkan.....

 Owhhh atap dia pun kayu....cantik designnya....susah gak nak pindah
randah ni sebab berat sangat....

Wahh siap ada ukiran kayu lagi kat sini.... rupanya tempat memegang
untuk mudah diangkat kalau nak pindah2kan reban "A" shape ni...
tapi laratke nak angkat.... sebab banyak kayu agak beratlah jadinya....
tapi design dia memanag cantiklah...sesuai untuk dijadikan lanskap
depan rumah....


2 comments:

  1. Berapa harga kakak bli kambing tu.....

    ReplyDelete
  2. berapa harga kambing ini kalau dikirim sampai ke Medan

    ReplyDelete