Wednesday, August 17, 2011

Sardine KFC dan Karipap Sardine...

Memang dah lama sungguh...sejak tahun 2011 ni rasanya tak pernah buat lagi....karipap sardine ke karipap kentang ke...dan yg sewaktu dengannya....hehe puncanya sebab Mak Yang iaitu adik ayah ada jual karipap sejuk beku....so bagi menyokong usaha perniagaannya maka mama pun letak jawatan membuat karipap... haha...baekkk punya alasan....

Ada sekali tu, memang dah berkobar-kobar nak membuatnya...siap dah beli tepung dan  keledek bagai...tapi sampai ke sudah tak dibuatnya ....akibatnya.....keledek dah membiak menjadi pokok kat dalam kabinet.....haha... cepat2 campak ke kebun....la ni dah membiak besar ....tapi isinya tak pernah tengok ada ke idak.... rezeki ayam itik lah tu....

Ni la keledek malang-yg-tak-sempat-jadi-karipap....
kesian dia.....tu la sorok lagi dalam kabinet....mana nak nampak....
kalau pun tak jd buat karipap...goreng celup tepung pun dah sedap....

Buat karipap ni bukannya susah sangat...kena rajin sikit dengan sokongan padu seisi keluarga...haha...konon.. memula kita buah doh dia dulu....

800g tepung gandum
1 cwn minyak - panaskan
sedikit garam
secukup air

200 g tepung untuk mencanai dan  menabur dulang...

Uli tepung dan semua bahan hingga lembut dan tidak melekat. Ketepikan....



Sementara tu kita buat inti dia...inti ni ikut selera masing-masing lah...dan ikut bahan yg sedia ada di rumah jer. kat dapur ada kentang dan Sardine cap Ayam....kita buat karipap kentang perisa sardine....

8 bj kentang- dadu kecil
1 tin Sardine cap ayam- toskan sos dan hancurkan

2 labu bawang besar - cincang
8 bj garlic - tumbuk
2 sb serbuk kari ikan
1 sb serbuk cili
sedikit udang kering- tumbuk


Tumiskan bawang, garlic dan udang kering hingga terbit minyak. 
Masukkan serbuk kari dan cili tambah air....
bila mendidih masukkan kentang....garam dan sedikit gula. 
Masak hingga kentang empuk. 
Masukkan sardine yg dah dihancurkan....masak hingga kering.

Aiman tukang gelek doh.....

Buat macam ni...jangan tebal sangat...jangan nipis sangat

mama tukang isi inti dan kelim....buat besar2 nak bagi cepat habis...
makan sebiji dah kenyang.....yg huduh tu Arsyad yg buat....

Bila dah habis doh...inti masih banyak lagi... kita buat popia pulak..

Karipap yang sudah digoreng...macam hangus sket pulak

Masak sayur pucuk paku goreng belacan...
guna cili padi petik kat pokok yg tumbuh seniri...
pedas giler....walau dah campur cili besar
tumbuk dengan udang kering, garlic & belacan
tumiskan cincangan bawang, masuk bahan tumbuk & boh sket air
boh kicap cair, garam dan sayur.....

Untuk kuah...mama masak sup sayur dengan kentang
bubuh suhun banyak-banyak....
sayur sawi, carrot, cauli dan mushroom...

Ikan Sardine goreng celup tepung....guna tepung KFC
tu jadi Ikan Sardine goreng KFC...
tak kena betul tajuknya...apa2 jer lah...haha...
tapi sbb ikan dia fresh...sedap lah pulak...garing lagi...

Sambal belacan Asam Belimbing buluh
dengan ulam petai....
Sambal kali ni ayah kata memang pedas giler...membunuh...
mama terlebih cili padi-petik-kat-pokok-yg-tumbuh seniri...
walaupun tambah 3 bj cili merah dan 2 sudu gula....
masih tak boleh cover darjah kepedasannya....
waktu sahur takde siapa berani nak makan haha....

Untuk Snowy dan Mochii dan anak2nya
Ikan Tilapia rebus jer.....

No comments:

Post a Comment