Friday, August 5, 2011

Kerapu 3 rasa dan Kebab Ramlie

Pagi rancang nak masak menda lain, bila dah ke dapur jadi menda lain...haha....kadang memang macam tu kan, tak boleh nak ikut plan sangat nak memasak ni....list punya panjang berjela, tapi yg menjadinya tiada dlm list langsung....

Hari ni konon buka gerai...eh gerai ke....just buka hanger gantung baju dari kedai mama kat kantin sekolah ABIM ...saja buat promosi dulu, sambil edar Biznes kad kat pelajar dan ibu bapa yg lalu lalang....Alhamdulillah ada juga yg terjual....walau tak banyak....sekejap jer dr 1.30 hingga 3.30 ptg jer pun...

Balik rumah terus ke dapur siang ikan kerapu 2 ekor utk berbuka dan sahur....nak masak 3 rasa ..hai entahlah kalau tak jadi ...ikan tak tentu rasa lah namanya....mulai dengan Bismillah....

Kerapu yg dah di siang - belah dr depan dan kepak biar dia selepap dalam pinggan
lumur limau kasturi (yg Aiman petik dr pokok semalam...sebesen dikutipnya.)...
dah bilas lumur garam dan kunyit...ketepikan.
Bila nak menggoreng lumur dengan tepung jagung.
Goreng terendam dalam minyak yg banyak....hingga garing keemasan.

Sos 3 rasa

2 labu bawang besar - dadu
1 labu bawang Holand - potong bulat
8 ulas bawang putih - tumbuk halus
1" halia - tumbuk kasar
sedikit cili kisar
2 btg serai - titik
1 cili merah - mayang
1 cili hijau - mayang
5 cili padi - ketuk

sedikit sos tiram
sedikit sos cili Thai
sedikit kicap cair
sedikit kicap pekat
sedikit sos ikan
sikit jer garam

1 tomato - cincang
1/2 carrot - wedges
1 btg celery - dadu
daun bawang

Tumis bawang dadu, serai, halia dan bawang putih hingga layu. Masukkan cili kisar....masak hingga naik minyak. Masukkan satnike sos yg ada...kalau nak kuah tambah air...biar mendidih, masukkan sayuran. Kalau nak kuah pekat boleh masukkan bancuhan tepung jagung. Tapi masa masak tadi tak bubuh sebab rasa macam dah cukup pekat....masukkan cili2 hiris tadi, then tutup api.

Tuang sos atas ikan yang dah tertiarap dalam pinggan tadi. Walahhh....
Kerapu masak 3 rasa...mujur memang jadi 3 rasa...hehe...

Untuk sayur, semalam ayah beli bayam hijau lah pulak. Kena masak cepat ni, sebelum dia layu lebam dalam fridge...kadang sampai frozen gitu jer bayam...kalau terlupa @ 'tersengaja' malas..
masak sayur tumis air jer lah....

Siang bayam dan rendam...supaya pasir segala mendak, toskan.

Tumbuk jer 1 sudu lada hitam, 3 ulas garlic dan 2 sudu ikan bilis rendam.
Bawang macam susah nak tumbuk kan, kita cincang jer lunyai....

Panaskan minyak dan tumis segala bahan yg ditumbuk ngan bawang tadi. Dah macam nak hangus masukkan air secukupnya. Bubuh garam dan biar mendidih....bila dah membuak2 mendidih tutup api dengan pantasnya masukkan bayam. Jangan tutup periuk....supaya sayur tidak layu...lepas ni boleh hidang.

Sayur Tumis bayam....

Eh teringat masa mama kecil2 dulu, kalau nenek masak tumis air bayam mesti ada sambal tumis sotong ke udang ke ikan bilis ke....ada 5 ekor sotong kat freezer tu dah nak dekat sebulan tapi dok merap dalam tu tak dimasak2...kita buat sambal tumis jer lah. Cili kisar pun ada 1 bekas 'taufu-faa' lagi...cukup lah tu...

Untuk menjimatkan masa memasak memang mama suka blend cili kering ngan secawan udang kering...siap2 boh dalam bekas 'taufu fa'...so bila nak masak dah ada cili kisar...kan senang. Kalau malas beli jer 200gm cili kisar kasar...kat Giant ada jual campur dan gaul siap2 dengan 1 paket serbuk cili adabi yg 250gm tu, buboh dalam bekas ...bila nak masak cedok jer secukupnya dan curah air panas....buat pes. Senang sangat bila nak masak....just cincang garlic dan mayang bawang besar jer... untuk menambahkan darjah kemalasan jangan beli bawang kecil menyusahkan hidup sebab nak mengupasnya lambat sangat...kadang sampai bertali arus ayor mata....tersedu sedan masaknya idak juga...apa ke hal.....hahaha....

Ehhh kata nak masak sambal tumis sotong tadi....ni jer bahan yg perlu ada:

5 ekor sotong- potong ikut suka.
kalau suka yg design2 tu buatlah...kalau malas potong cecincin jer...

2 bawang besar - dadu
8 garlic- tumbuk lumat
air asam jawa
garam dan gula

Tumiskan bawang dan garlic hingga wangi. masukkan cili kisar, tambah air sedikit supaya tidak hangus. Tambah garam dan gula.....Biarkan selama 10 minit, supaya cili betul2 masak. Kacau selalu ya supaya tidak hangus rentung..nanti pahit...

Sambal tumis Sotong...

Tambah air asam jawa dan masukkan sotong. kalau sotong tu macam dah tua sket...ya lah saiz dia besar semacam jer kan...masak lama sket. Kalau sotong comel2 jer...kejap jer dah masak. Nak dirasa tak boleh...so biar jer lah....tawakkal...InsyaAllah sedap punya....kalau suka nak bubuh belacan pun boleh. Mama tak bubuh belacan sebab sat lagi 1 rumah dok haccum sana haccum sini...tukang masak pun sama naik ter hac...ciuuummmm....

Dari sebelum puasa Aiman dah suruh bakar Kebab Ayam Ramli yang kami dapat masa beli Oblong burger daging. beli 1 paket oblong dapat 1 paket Kebab Ayam ...isinya 12 cucuk...Masak 2 paket jer lah....

Kebab ayam ni mama susun jer dalam tray pembakar, kat paket tu kata bakar pada suhu 200 drjah celcius selama 30 minit. Tiap 10 minit balik2kan dan tabur perencah dia...menda senang ni suruh Hana dengan bantuan tukang tengok Arsyad....

Kena lah ada lawannya ...buat mash potato jer lah ngan white sos....eh closlaw pun boleh sbb carrot dan kobis ada dlm fridge....

Mashed potato.....
Closlaw kobis dan carrot...guma sos mayonaise
berperisa keju

Malangnya terlupa nak amek gambar kebab yg dah dibakar, sbb keluar jer kebab azan pun berkumandang...makanya belum sempat...ehh terlupa sebenarnya....nak menyenep gambarnya...bila dah licin baru teringat...huhu.... dapat amek gambar plastiknya jer....huwaaa

No comments:

Post a Comment