Thursday, August 25, 2011

Pretzel dengan Martabak Pasta

Kalau balik kampung dan singgah di mana2 R&R... Arsyad mesti beli mee kari...entah apa kehalnya.. bukan takde makanan lain tapi mee kari juga yg dinaknya...bukan pun sedap sangat mee kari kat kedai tu...sedap lagi yg mama buat....tu jer lah ayat bodek dia kalau nak suruh mama buat mee kari ....

Okey lah...mama buat mee kari hari ni... tapi Arsyad kena tolong siang udang ni....memang dia suka menyiang udang...sampai botak licin udang tu dikerjakannya....sambil menyiang tu pandai pulak dia menanya...tak lah susah kan mama nak buat mee kari.... kali ni senang sket sbb tak payah kupas kerang...

Blend jer 3 bawang besar, 8 garlic, 2 batang serai, sedikit halia dan lengkuas. Gaul dengan serbuk kari daging....bila minyak dah panas, tumiskan bahan tadi sampai pecah minyak....masukkan dada ayam yg dah dipotong dadu.... biarkan 10 minit dengan api kecil. Masukkan air dan santan secukupnya, garam dan perasa kalau suka. Bila kuah mendidih, masukkan udang,dan sayur sawi.

Bila menghidang letak juga telur rebus, taugeh, cili merah,
daun sup bawang, bawang goreng dan kuahnya.
Tak berapa lengkaplah sebab takde kerang, tahu, fish kek, tauhu bakar...
fucuk goreng....issshhh banyaknya menda yg takde...
tapi sedap jer.....

Asyraf tak suka mee kari...sebenarnya segala jenis mee dia tak suka
terpaksa mama masak juga nasi, dengan sayur kobis lemak putih,
telur dadar, sambal belacan.....

Martabak pasta... inti dia guna sosej jer yg didadu kecil...
tumiskan 2 labu bawang cincang, garlic, dan serbuk kari...
masukkan sedikit air, garam, karot dan sosej... masak hingga kering
Pukul 2 biji telur, masukkan sedikit inti, dan secawan pasta rebus
gaul rata dan tuang atas kuali leper yg dah panas
terblikkan bila dah garing....

Buah jambu batu digaul dengan serbuk asam boi...

First time buat Pretzel...snek untuk kudapan....
600 g tepung gandum, 2 sk baking powder, 2 sb gula, 300 ml air
6 sb butter, 3 sb serbuk pati ayam, 6 sb serbuk keju
uli hingga menjadi doh yg lembut

Canaikan dan potong seperti gambar
twistkan setiap hirisan....

Susun dalam tray pembakar dan bakar pada 
suhu 170 djh celcius selama 25 minit

Inilah hasilnya...rangup jer bila dipatahkan
boleh dimakan begitu saja 
boleh cicah sambal tumis ke sup cendawan...
tapi yg bestnya....

Celup coklat cair cam ni....memang yummi....

No comments:

Post a Comment