Saturday, August 20, 2011

Pecal sayur dan Bengkang Jagung

Seperti biasa kalau hari Sabtu ayah akan bergotong royong buat Bubur Lambuk lagi....ini adalah bubur lambuk terakhir bulan ramadhan musim ini....so kena makan puas-puas.....bukan puasa-puasa yaaaa.....

Sebab nak menjadikan bubur lambuk ni special utk ramadhan jer....so di bukan-bulan-ramadhan memang tak dibuatnya.....Aiman paling berkobar-kobar...memang peminat-tegar-bubur-lambuk-ayah dia ni....dari berbuka, balik moreh dan sahur dengan bubur lambuk jer.... dah tu tahun depan baru dapat makan lagi.... haha.... ya ya jer....alaaaa...kalau Aiman teringin nanti mama paksa-rela la ayah masakkan....buat lah gaya macam nak demam muka sememeh ke mengidam nak makan bubur-lambuk-ayah-yg-sedap tu...mesti ayah buatkan punyer...


Inilah hasilnya....sedap seperti biasa...mama, ayah dan Aiman
penggemar tegar bubur lambuk ni....yg lain suka lagi makan nasi...
sebab.......hari ni....

Mama masak lemak cili api  Ketam dengan cendawan
tiram.....dan belimbing buluh...tak habis2...sbb memang banyak
yg makcik Ani-depan-rumah ni bagi...
dan tempe bakar-yang-dah-kena-tumbuk.....

Dah lama bebenor mama tak buat kuah pecal ni.....
selalu tu bukan mama yg buat, tapi opah bagi perencah dia dah siap...
cuma kena tambah air asam jawa jer.....
menantu dia pun apa lagi....langsung tak nak amek tau cemana 
nak buat kuah pecal ni...walhal ayah tu punyalah suka...
selalu dia beli jer kat mana2 kalau terjumpa...
tapi puasa kali ni buat muka cenoeh pulak nak merasa
yg mama seniri buat punya....tak dulik.....sbb  nak bagi mama banyak pahala...
ecewahhh...baek punya ayat pengampuan ya....
bila dah siap jer...eii tq mama....ermmmm pedasnya....tak bubuh gula ker....
errr...kuah pecal kena bubuh gula ke....wuuhaaa....
bini owhh bini.....rupa memang dah ada...baruuuu semalam sakit perut...
no hal...kita modify lepas ni....pedas2 pun habis semangkuk...
Buat dia bukan susah pun....goreng bahan berikut secara berasingan
Cili kering, hirisan bawang besar, bawang putih
udang kering, ikan bilis, cili api
belacan, kacang tanah...lepas tu blend...
Lepas tu campur garam, gula dan air asam jawa....
gaul semesra alam.....walahhh....
gaul dengan sayuran seperti pucuk ubi, kacang panjang, sengkuang
itu jer yg ada kat dapur....boleh jer tambah sayur lain
timun, kangkung, carrot, pucuk paku, taugeh ....


Intai peti ais ada dada ayam jer....alahai....nak masak apa nih....
selongkar lemari makanan kering jumpa 
Perencah Masak Hitam Kashmir....keluaran Iman
rasanya sejak tahun lepas dah ada menda ni...
dah nak expired ni weiiii...asal tak digunapakai sebelum ni...
suka sangat menyimpan menda2 cam ni ...kalau ayah yg jumpa nanti
mahu kena pial ke cubit....mujur belum expired...
wahhhh senang giler kerjanya nihhhh....tapi mama modify cara masaknya
Dadu jer dada ayam secukupnya
gaul garam kunyit dan goreng....toskan....
Tumiskan perencah Kashmir ni sekejap jer....tambah air
masukkan hirisan bawang besar, cili padi, kacang panjang
masukkan ayam yg dah digoreng
gaul rata...masak hingga kuahnya kering
10 minit dah siap....cepatnya....ehh anak2 sukalah pulak....
wiii boleh beli lagi ni gayanya.....


 Ayam Masak Hitam Kashmir

rasanya kalau letak hirisan cili kering, cendawan butang...daun bawang
nampak lebih menarik kan....capsicum merah ke...celery ke...
wah memang nak kena beli lagi nih....

Masa selongkar lemari tadi pun terjumpa 1 tin jagung manis berkrim
yg 1 tin hari tu dah buat puding jagung kan....
nak buat bengkang jagunglah pulak...campur serbuk hazel nut
dan tabur cincangan badam utk ganti bijan best kot...
1 cwn tepung, 1 cwn santan, 1 cwn susu cair
2 sb tepung jagung, 3/4 cwn gula, 2 sb butter
sedikit garam, 3 bj telur
Blend semua bahan hingga larut dan tidak bergentel
 Masukkan 1 tin jagung krim, 2 sb serbuk hazel nut
lenserkan loyang dgn butter...masukkan adunan
tabur cincangan badam kat atasnya
bakar 200 djh celcius  selama 50 minit...

Ikut resepi asal guna 180 djh 60 minit
Saja guna 200 djh sbb suka dia berkerak...
wahhh tengok tu ... dia punya cincangan badam berselerakan
kat atasnya tu garing jer.....ermm...lemak manis
berkrim secukup rasa.....resepi siapalah ni ya...
En Mat Gebu kot.....ke Hanieliza...dah lupa...

Dah sejuk betul baru dipotong ya....
ni potong masa suam2 lagi tu sbb pecah sket...
dah nak azan ni.....ermmm lemak lembut jer
saja tak bubuh pewarna....kalau suka boleh boh kaler kuning...

No comments:

Post a Comment