Wednesday, August 3, 2011

Masak lemak ketam dengan keladi dan koci labu


Air Barly...boleh simpan dlm fridge
minum bila perlu bagus utk menyejuk badan



Tengahari lagi mama dah ke dapur, sebab tadi terjumpa blog yg ajar macamana nak buat kuih koci labu....punyalah semua kat rumah suka kuih ni, tapi tak pernah mama buat sbb kat sekolah anak ada jual, dan sebagai membantu menyemarakkan perniagaan kantin sekolah yg juga hasil tangan kawan-kawan mama ....hehe...tu jer la alasannya....maka kalau ada jer jual koci labu mama akan borong 10 ketul... siap dapat free satu hihi....

Bila tengok kat blog zalin zalina tu siap diajar beria2 dengan gambar bagai....selongkar lemari ada 2 paket tepung pulut, semalam dah beli sebiji labu...masa beli entah plan nak buat apa dah tak ingat, selalu tu sebiji belah 3, buat sayur lemak dengan pucuk belinjau, buat bengkang labu dan pengat labu....huhu...projek seminggu punya....

Bahan2 yang patut ada untuk buat koci labu:

Untuk inti:

2 cwn kelapa parut putih
2 ketul gula melaka
3 daun pandan
1 cwn air

Masak gula hingga larutdgn daun pandan.
Bila gula dah larut masukkan kelapa parut, masak hingga kering.
Sejukkan.

Untuk Doh:
2 cwn tepung pulut
1.5 cwn labu siap lecek (rebus dulu dgn sedikit santan)
sedikit garam

Gaul semua bahan, uli hingga lembut, kalau keras tambah sedikit air.
Bentukkan bulat2 dan ketepikan.

Dadih santan:
2 cwn santan
1 sb tpung beras

Larutkan tepung beras dalam santan, bila dah larut masak atas api perlahan hingga pekat.

Ambil doh yg dah dibulatkan, leperkan dan isi inti kelapa kemudian tutup elok2 dan bulat2kan.


Buat sampai habis. Panaskan air dalam periuk, bila mendidih masukkan bebola yg dah berinti tu, biarkan sekejap, bila timbul angkat dan toskan.


Masukkan bebola tu ke dalam dadih santan dan golek2kan supaya tidak melekat antara satu sama lain. Buat sampai habis.


Alamak daun pisang belum petik la pulak....

Okey apa koci 'bogel'...yg penting rasanya sedapppp
ayah kata dah lepas ni jangan ngada nak beli lagi
mama buat lagi sedap....

Tengah berangan nak keluar ke kebun sebelah rumah, nak petik daun pisang, angin bertiup kencang....semua pintu dan tingkap berdentum dentam tertutup....dan hujan rahmat turun dengan lebatnya.....

Bila tengok macam elok jer koci ni dalam mangkuk ni kalau tak berbalut daun pisang pun.... apakata biar gitu jer.... kalau boh dalam daun pisang pun nanti susah2 jer diorang nak buka dulu, nak buang sampah lah apa kan.... emmm tak payah bungkus lah....nak makan sendiri jer, kalau nak bagi kat orang ke nak jual memang patut bungkus.... Hujan ni macam merestui idea malas mama la pulak hahaha....

Bila ayah tanya koci apa tergolek2 gini jer, nape tak bungkus daun pisang....daun kat sebelah rumah pun malas nak amek ya....melampau.....hehe mama pun bgtau kebernasan idea... konon2 saja malas nak bungkus nak mudahkan kerja ayah nak makan nanti...ya lah tu.....hehe kena cubit seliang.....

Gulai lemak cili api ketam ngan batang keladi
faveret anak2...

Kita masak lemak cili api ketam dengan batang keladi lah ...anak2 mesti suka...

6 ekor ketam - belah 2

tumbuk jer bahan ni:
15 cili padi
2 btg serai
2 inci kunyit hidup
garam

asam keping
tomato
daun kunyit

panaskan air, masukkan keladi dan perencah.... bila dah mendidih masukkan ketam.
Bila ketam dah nak masak, masukkan santan secukupnya, tambah sedikit serbuk kunyit kalau suka kaler lagi kuning sbb kunyit hidup kaler dia blurr sket...buh la asam keping, daun kunyit dan tomato.
Dah siap.

Lagi kerabu selom dan kacang botor

Semalam ada beli daun selom dan kacang botor, nak buat kerabu jer lah. Nanti buat banyak sket boleh tahan 2- 3 hari hehe....resepinya dah bagitau sebelum ni kan. Sebenarnya cari pegaga tapi masih tak jumpa...asyik kerabu selom jer...tu yg mama tambah kacang botor tu....

Ikan kembong goreng dan tempe goreng celup tepung

Lauk ketam mana puas makan, kena ada ikan kembung goreng. Tempe pun ada lagi tu, kita goreng celup tepung jer tempe dan ikan ni. Dah siap sediakan tempe dan ikan, sediakan sekali bancuhan tepung. Pukul 6.30 ptg minta Ira goreng....bila Asyraf mengintai ke dapur nampak tempe goreng, dia terus buat sambal kicap.... tak sedap katanya makan tempe goreng kalau takde sambal kicap.....

sambal belacan ikan bilis mama
ngan sambal kicap abang

Hana ngan Arsyad tiap petang buat air, hari ni mama dah buat cendol pagi tadi siap dalam fridge, tapi sbb ada tembikai dan epal banyak dlm fridge, diorang buat jus tembikai perisa epal.... mana-mana lah.....

manalah nak muat meja...tiap sorang 2 jenis air
ni mama syer ngan ayah...

No comments:

Post a Comment