Friday, October 26, 2012

Kalau dah fresh, tulang rebus pun sedap....

Sup tulang lembu korban..... di Surau AlUkhwah pada tahun ini
semelih 7 ekor lembu korban, sekor lembu akikah....
daging dan tulang lembu akikah dimasak untuk kenduri...
tulang lembu korban yg masih fresh ni kalau buat kuah mee rebus
mesti sedap ni ma.... tapi mama taknaklah buat hari ini....
sebab dah banyak makanan lain.... mama dah tak boleh nak
makan lemang dengan rendang...pagi tadi 3 kali mengulang tandas...
perut pun tak sedap jer rasanya.... nak makan sup jer lah...
3 ketul tulang tu mama rebus dengan 2 punjut sup adabi, 3 labu
bawang belah 6, 1 tomato belah 4, 3 serai dititik, sedikit halia dititik
dan garam secukupnya...renih atas api selama 1 jam....
sebelum tutup api masuk 5 cili padi......walahhhh....
makan dengan ketupat sedap...dengan bee hon pun sedap....
kalau tulang fresh tu rebus dengan garam pun sedap....

Sepatutnya bakar lemang malam raya tapi sebab hujan lebat...
malam raya de 2 atau malam hari Nahar....untuk orang di Mina...
baru dapat bakar lemang...nak bakar siang panas sangat...
kena jaga jugak bab2 pembakaran terbuka ni....

Selepas 5 jam..... elok cantik jer buluhnya.... ayah yang
jaga api dia...elok semuanya takde yg terbakar ke hangus ke....

Hasilnya walahhh....Alhamdulillah sedapnya lemang jagung
yg ayah buat nih... tiada tolok bandingan.....kena dengan
lemak dan masinnya...memang sedapppp sangat lah.....

Malam semalam rebus lagi ketupat sebab ketupat semalam dah habis...
ehh anak2 ni kemaruk pulak makan ketupat...dengan rendang 
ayam Kluk2.... dan kari Kambing.... so disebabkan rebus ketupat
sekali lagi maka kali ini terpaksa rela mama membuat kuah kacang...


Disebabkan lemang pun dah masak...sedap pulak tuhhhh...
untuk menambah kesedapan menikmati lemang tuh...
apa lagi mama...masak lah rendang....alahaiii....
kali ni rendang daging.... rendang padas biasa jer....



No comments:

Post a Comment