Monday, May 14, 2012

Telur pindang Johor buatan orang Perak....

Hari Sabtu 12 Mei 2012 ni kita nak kenduri Aqiqah budak comel
Muhammad Luqman bin Zainuri



Arwah emak mama err nenek lah kan... dulu setiap kali nak 
kenduri atau nak kahwinkan anak akan buat telur pindang
waktu tu ayah suka menolong dan belajar macamana nak memasaknya...

seingat mama sekurang2nya kena ada 9 bahan selain telur dan garam
seperti daun manggis, daun jambu, daun serai, daun senduduk...
 lengkuas, asam jawa, ketumbar, jintan, kulit bawang...
boleh jer tambah bahan2 lain kalau ada.....
daun lengkuas, serai, daun limau purut, 

 Petang tadi mama ke kebun mengutip dedaun yg ada....
 Daun Kari.....rasanya nenek tak pernah guna daun ni...
takpe kita try guna tengok macamana....
 Ni daun Kesum....pun tak pernah guna kot...ada ke orag lain bubuh
daun kesum buat telur pindang...entahlah...kita try la jugak...
 Daun jambu batu...memang kena bubuh.....banyak jer daunnya..
pokok pun depan pintu dapur jer....
 Ni pun wajib ada....daun Senduduk.....pokoknya tumbuh melata
di kebun ayah banyak jer...balikd dr kebun baru perasan...
ehh ada tumbuh kat belakang rumah jiran kita...tolong ambik daunnya....
kiranya kita dah tolong membersih rasa 'kehutanan' di rumah dia...hehe
Daun Limau purut..... tak pe kita bubuh juga...
sebab ada orang guna walau pun arwah nenek tak letak rasanya....


sebab kendurinya hari Sabtu...selewat2nya hari esok Khamis dah kena buat
Memula kita basuh telur2 tu dulu....300 biji kau....adeihhh....
 Susun segala daun yg dah dikumpul tu......daun serai kena banyak
sebab nak buat tilam telur....lapisan bawah kena tebal....
so telur tak akan berlaga bila dididihkan....so takde lah retak .....
 Kemudian susun telur tu satu lapis..... tutup dengan daun lagi.....
ulang susun telur dan daun hingga habis......
 Last sekali bubuh juga ketumbar, jintan, garam, asam jawa....
tutup dengan daun lagi.......daun manggis dan daun jambu jangan
banyak sangat ya......rempah banyak takpe....
 Last sekali curah air hingga semua telur tenggelam.....
lebih sket tak pe......bila dah mendidih...kecilkan api biar bara jer....
pastikan bara sentiasa ada......tambah air bila perlu.....
Selepas 3 hari 3 malam....beginilah hasilnya.....
yg ni sebenarnya tak berapa nak jadi...sebab banyak sangat
daun jambu dan daun manggis kot.....warnanya gelap sangat....
tapi Alhamdulillah yg retak hanya 10% sahaja......
sebenarnya yg retak lebih sedap sbb rasa rempah dia lagi kuat....


No comments:

Post a Comment