Tuesday, May 29, 2012

Birthday ke 22 dengan Tiramisu berlumut...

 29 Mei 2012.... birthday Asyraf.....semalam mama sms tanya nak kek ke....
nak Tiramisu juga.... kata hari tu nak Coklat Cheese-cake..dah lupa lah tu..
kenalah buat kek biasa2 dulu.... alahaiii dah kehabisan butter lah pulak...
koko pun takde... maka buat kek marble jer lah....guna minyak kacang  jer....
ni rupanya sebelum masuk oven..... 170oC 45 minit....
 Beginilah hasilnya..... sebab guna kaler hijau tu yg ber'lumut'....
potong2 kek tu ikut sukalah nak besar mana.....ikut saiz bekas yg bakal diguna...
 susun kek2 yg dah dipotong tu.... kemudian curah rata larutan nescafe....
2 sudu kecil nescafe larutkan dalam 1 mug air panas....
 Creamkan cheese dan gula halus hingga pekat dan rata...
tuang atas susunan kek tadi..... kemudian susun lagi kek di atasnya....
ratakan nescafe.....tuang lagi cheese...ratakan...
buat 2 atau 3 lapis.......secukupnya......
Last taburkan serbuk koko kat atas cheese tu..... tadi kan takde koko...
so mama tabur Smylo jer..... alahai... dh tutup baru teringat nak amek gambar....
dah lah tak cantik Tiramisunya.......masuk dalam fridge.....at least 4 jam....
bila dah agak sejuk ada jer yg merasmikan.... tak sempat tunggu birthday boy....
diorang kata keknya rasa pelik....
sebab guna minyak kacang lah tu kot.....

Selamat hari lahir ke 22 Tajul Asyraf......
moga jadi anak yg soleh.....

No comments:

Post a Comment