Tuesday, May 8, 2012

Pucuk Belinjau masak air...kegemaran arwah atuk

 Berselera sungguh makan hari ni....mula tengok lauk semua merungut....
haaaaa....sayur air jerrrr.....huhuuuu......bila dah rasa...
ehhhh memasing menambah nasi...eiisshh sedap lah pulak ma....hehe...
Sayur air Labu dengan pucuk belinjau....memang ngam...
masukkan hirisan bawang, ikan bilis dan udang kering tumbuk, garam.....
dah siap.....bila labu dah empuk baru masuk pucuk belinjau....
Ni sayur kegemaran arwah atuk dan nenek.....AlFatehah....
Ayah kata dah lama mama tak buat nasi Lap-lapan.....
entah bila last mama buat pun...nasi lap-lapan ni ayah makan masa ke Jawa kot....
mesti ada ikan goreng dengan sambal ikan yg agak kering....
so mama goreng ikan bawal yg sederhana kecil nih....

 Pelengkapnya.... ikan masin jeruk ...ikan selangat rasanya nih....
ayah beli di Tg Tualang, Perak...sedap sungguh di perah limau kasturi,
curah bawang goreng dan cili padi..... langsung lupa nak makan ikan Bawal...
hehe...mama tu memang kalau ada ikan masin...lauk lain tolak tepi.....
Ni sambal untuk ikan goreng...memang kena asing....
sebab ada ahli keluarga yg tak nak ikan bersalut sambal.....
siapa lagi kalau bukan Mochii dan anak2nya......hihi....

Benda wajib ada kalau nak ajak ayah makan berselera.....
sambal belacan malas mama....blend jer......tapi pedas giler....

No comments:

Post a Comment