Wednesday, August 10, 2011

Potato Wedges dan Pulut serunding...

Ramadhan ke 10...dikejutkan dengan berita kematian akibat makan ABC yg dibeli di bazar ramadhan kat Meru, Kelang..Innalillah.....Takziah untuk keluarga terlibat....


Hidangan berbuka hari ini...10 hari dah kita berpuasa..
termasuk sambal ikan bilis dan petai.....

Cream cheese beli di kedai AlSagoff...
kedai makanan Arab...milik puan Hamimah
di Seksyen 9....untuk dimakan dengan potato wedges...

Closlaw carrot dan kobis....
side dish untuk potato wedges...
buat sendiri nih...


Kupas kentang, then potong wedges....
rebus hingga separuh masak...toskan
biarkan sejuk dan sejat.....gaul dengan tepung KFC....
kemudian digoreng 'deep fry' hingga kekuningan.....
kemudian letak cheese dan panaskan dalam oven.

Tengah menyelongkar lemari mencari tepung KFC
terjumpa 4 paket serunding yg ayah beli di Terengganu
bulan Mei lalu....
simpan punya simpan...lupa nak makan...
teringin pulak nak makan dengan pulut ke sedap juga kan...
Masak jer lah pulut kuning sikit....
rebus jer pulut dalam periuk dgn sket garam dan sket santan..
tak sampai 15 minit dah siap....hehe...
Bila terhidang atas meja...diorang pun terkejut...
siap tanya..
'Siapa yg bagi pulut ma...'
'Mama buat lah....' ...
'Haaa???....'
Ayah pun pelik....' Mimpi apa masak pulut kuning ni..."
" Sajaaaaa...."

Laaa haiii ....masa ayah balik Kampung hari tu...
ternampak ada orang jual Petai kat area 'pekenama' tempat tu...
menyinggah la beli petai...ehhh ada pucuk paku pulak...
mujur mama simpan dalam kertas surat khabar
dah 4 hari pun elok lagi....buat lemak cili api pucuk paku

Malasnya nak fikir nak masak apa dengan ayam nih....
tanya diorang...ada yg nak Kurma ayam....
Ayam goreng rempah....ayam KFC....
tapi Aiman kata masak merahlah....
tak sedap lah makan sayur lemak kalau takde sambal....
pandai jer nak menadjust ikut selera dia....
layan jer lahhh...
Alhamdulillah......
Alamak...hari ni Asyraf berbuka di UPM....

No comments:

Post a Comment