Tuesday, August 16, 2011

Gulai Tempoyak dan Spagheti Carbonara

Ya ke kita belum masak spagheti sejak puasa...eh...dah lah hari tu..Spagheti Bolognase Bebola Daging kan.....nanti cek balik...

Arsyad kata dah lama giler tak makan Spagheti....Aiman kata buat yg putih jer...Carbonara lah tu...nak sebut tak tau...makan jer taunya...hihi...

Kalau masak Spagheti mesti ayah taknak makan...so kena masak nasi juga....dah lama ayah mengidam-ngidam nak makan Gulai Tempoyak...semalam makcik Ani ada bagi tempoyak...boleh lah mama buatkan ayah gulai Tempoyak Ikan Kembong....

Sebelum kahwin dulu, mama tak pernah makan gulai tempoyak apatah lagi memasaknya...confirm tak reti... so masa kat kampung opah dulu, mama belajar dari opah ayah...bukan emak ayah tau...cara masak tempoyak ni....ingat lagi masa tu masak gulai tempoyak ikan patin....erkkk mama tak makan ikan tu so tolong masak jer...tekak belum pandai nak terima lagi....

Sebenarnya ada kisah tragis berkaitan tempoyak ni, yg menyebabkan mama tak suka ....ada sekali masa tu mama form 3 lepas SRP thn 1979...mama dok rumah Nek Mah Tok Kadir masa tu diorang dok Port Dickson... kat Johor mana ada tempoyak...tak pernah dengar perkataan tu pun sebelum tu.... satu hari tu mama nak makan roti, buka peti ais nampak ada benda kuning macam margerine jer dalam bekas tu...mama pun sapu atas roti...tapi pelik juga masa tu apasal lak macam bau pelik...bila nak makan bawa roti ke mulut...uweekkk....terus termuntah.....sejak tu sebut nama tempoyak jer dah memual.....hahaha....


Gulai Tempoyak Ikan Kembong.....
Jerang air dalam periuk...masukkan bahan yg dah diblend....
10 cili padi, 3 cili merah, 1 in kunyit hidup, 1 in halia...
2 batang serai diketuk jer....sehelai daun kunyit....sekuntum bunga kantan
sedikit garam, gula dan perasa kalau suka....
ada lebih belimbng buluh semalam...mama masukkan 2 bj yg dah dibelah 2...
tambah 3 sudu tempoyak..... renih sehingga kuah agak pekat...
masukkan ikan biar sehingga ikan masak...siap...

Ikan Kembong goreng masak sambal...
tumiskan cili kisar, bawang putih dan hirisan bawang besar....
bila terbit minyak....masukkan sedikit air, kicap cair, sos ikan
sedikit garam, sos tomato dan cili hijau yg dibelah 2
Bila kuah memekat curah ke atas ikan...
tabur daun bawang dan sup....bawang goreng...

Carbonara sos....Tumiskan cincangan 3 labu bawang besar,
10 ulas garlic yg ditumbuk, 1 sudu serbuk lada putih....
bila terbit minyak...masukkan daging kisar yg dah dibilas....
masukkan sedikit air....tuang 1 tin sos carbonara ...bilas tin tu dengan air...
masukkan bancuhan mushroom powder....
masukkan cincangan cendawan butang ...mama boh cendawan tiram jer...
hirisan carrot, cincangan tomato, 8 bj cili padi ketuk sket...
masuk oregano....garam dan perisa kalau suka....
sesuaikan kepekatan kuahnya....siap...

jangan lupa rebus Spagheti dulu....



Ni gaya  menghidangnya.....curah jer sos carbonara
atas spagheti tu ikut suka hati nak banyak mana...
makan guna garfu ya....jangan tiru Aiman...makan spagheti guna tangan


No comments:

Post a Comment