Mama cuma perlu sediakan sayuran untuk dimakan dengan bubur lambuk...minggu lepas dah buat sambal goreng tempe dan kentang....minggu ni ayah kata buat Kerabu Pucuk Ubi jer... sebab pucuk ubi kat kebun tengah merecup tumbuh...hehe....macam sesuai jer rasanya...dalam bubur lambuk tu dah ada daging, udang, sotong bagai....jadi kena seimbangkan dengan sayur jer lah....
Tapi tu lah, kalau ada bubur lambuk pun kena masak nasi juga untuk bersahur....sbb bubur ni tak tahan lama kenyangnya....Arsyad order Nasi Ayam lah pulak...ya juga memang dah lama sangat tak masak nasi ayam ni....pagi tadi dah beli 2 ekor ayam....
Key mulakan makan dengan buah-buahan....kurma dan pisang Berangan....wahhh pisang berangan ni kalau buat Banana Split memang sedap.....
Dah buat Banana split....tapi belum sempat snap
dah lah licin......
Sup cendawan....kuah sup untuk nasi Ayam....
Air rebusan kaki dan leher ayam dibiar mereneh....
dalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang merah,
garlic dan serbuk lada.....masukkan dalam air rebusan ayam
masuk sup bunjut...tambah garam dan perisa....
Sambal kicap....diorang ni tak suka sos....
Amek kau....sebesen Bubur Lambuk.....
Ayam goreng....ayam direbus, air rebusan digunakan untuk masak nasi
ayamnya ditoskan kemudian digaul dengan
sos tiram, sos tomato, garam, kicap cair, kicap pekat manis,
sedikit tepung jagung...then goreng....
Kerabu Pucuk Ubi...untuk dimakan dengan bubur lambuk
Ni pinggan yg ayah dapat semalam...saja mama hidang
special untuk ayah.....hehe...
mangkuk comel ni untuk mama ya.....
Nasi ayam untuk Ira.....mana salad dan timun....
Ikan Tenggiri masin digoreng...bersama bawang dan
cili padi....dalam piring yg ayah dapat semalam...
ni yg paling special ayah kata......
Nak buat Dimsum...tapi tak jumpa kulit dimsum
guna kulit popia jer....tapi rasa dimsum juga
berinti ayam dan sengkuang....
Memula buat ikut cara dimsum....dah last2
main roll jer jadi popia.....
Malam ni ayah bersama beberapa penduduk taman gotong royong
buat dodol....Ira kena tolong ayah buat tahi-minyaknya....
2 kg santan dipanaskan selama hampir 2 jam
Selepas 2 jam...inilah hasilnya.....
minyaknya mulai terbit dan santan jadi kental
sebab sentiasa dikacau....tahi minyaknya nampak cantik
dan tidak hangus....bau diaaaa....harum semerbak...
start buat pukul 10.30 siapnya hampir jam 12.20...
perghh...bergilir2 mengacau....
No comments:
Post a Comment