Sunday, August 7, 2011

Kue Tiaw Kungfu dengan Nasi Lemak

Semalam ada beli 3 paket kue tiaw, jadi hari ni kita berbuka Kue Tiaw Kungfu. Semua suka kue tiaw kungfu ni. Beberapa tahun yg lalau, kalau makan kat luar, mama selalu order kue tiaw kungfu, masa tu malas nak surf internet cari cara nak buat. Tapi bila mama order sepinggan diorang memasing nak merasa sampai terpaksa order lagi sepinggan....isshhh ni dah melampau....kena cari jugak gayanya cemana nak masak nih...lalu terjumpalah di Resepi.com tu.....sejak tu dah tak pernah order kat kedai...mama masak pun dah serupa jer rasanya....

Kita sediakan bahan2 dulu:

2 paket kue tiaw- bilas toskan

1 keping dada ayam - dadu
10 ekor udang - siang
1 carrot - wedges
5 pelepah kobis panjang - potong
sedikit lada benggala - kalau ada
cendawan butang ke tiram ke...asalkan cendawan
daun sup/bawang
cili padi @ cili merah

1 sb lada hitam - tumbuk
8 ulas garlic - tumbuk
2 sb sos tiram
1 sb minyak bijan
1 sb kicap cair
1 sb sos ikan - kalau ada dan suka
sedikit garam
perisa kalau suka

2 sb tepung jagung
secawan air

Guna minyak zaiton kalau ada ya...tumiskan garlic dan lada hitam tu...kalau dah acccuummmm...masuk air. Masukkan dada ayam, gaul dan biar mendidih.
Masukkan segala sos dan rakan2nya.... bila dah masak ayam masukkan air bancuhan tepung jagung dan segala satnike sayuran dan cili. Siap....




Ni ler rupanya...kuah kungfu tu....alar macam
sup sayur jer kan...hehe...


Sekarang kita nak sediakan kue tiaw pulak. Panaskan kuali leper lebih senang....dengan sedikit minyak @ butter. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk. Errr....hello...dah basuh ke telur tu.... kemudian masukkan sedikit kue tiaw gaul rata. Tuang bancuhan kue tiaw bersalut telur ke dalam kuali dan goreng kedua belahnya. Buatlah ikut kepala...mama kena buat 7 ler sbb 7 orang nak berbuka sat lagi....ada yg nak saiz XS, ada yg nak 2XL...isshhh memacam diorang nihhh...


Akan beginilah rupanya kalau dah siap digoreng..
ni saiz XL nih...siapa punya lah agaknya....



Sebelum azan tuang kuahnya dulu....takde lah panas sangat nak
makan nanti.....rupa tu dah okey jer kan....

Hari tu masa kawan mama datang ziarah bawa Puding Cendol, tengok diorang macam suka jer makan, nak try buat lah pulak. Macam2 cara dan resepi yg mama jumpa dalam internet. Sampai tak tau nak ikut yg mana....maka cari jer yg paling senang....

1 paket serbuk jely Halalgel
200 gm gula Melaka
2 sb gula
300 g santan
700 ml air
200 g cendol
2 helai pandan
2 yolk
2 sb tepung jagung

Masak gula melaka, pandan, gula dengan air hingga larut semua. Tapis ke dalam periuk lain.
Masukkan serbuk jely gaul rata.

Gaul santan, yolk dan tepung jagung hingga larut. Masukkan ke dalam periuk berisi air gula. Kacau rata. Matikan api then masukkan cendol. Tuang dalam acuan. Sejukkan dan fridge.



Tapi tulah...sebab buat sekali gus jer...
dah la cendol dia mendak ke bawah...


Sambil memasak kue tiaw tadi masing2 dah tanya...mama tak masak nasi ker....macam lah mama dia tak tau...kalau sahur mesti kena ada nasi.... mama dah rebus kerang tu, siapa nak tolong kupas...cepat sikit...nak makan nasi lemak sambal kerang ke tak....Okey okey....nak ...nak... maka Arsyad ngan Hana bertungkus lumus mengupas kerang....Ira tak suka makan kerang...malas nak kupas.....alasannnnn.....


Nasi Lemak guna beras Basmati campur beras wangi
letak pulak daun pandan, hirisan bawang, sedikit
garam dan sedikit jer santan....Dia punya bau.....
bila buka jer periuk....semua menjengah ke dapur
bau apa yg sedap gilerr ni.....tak jadilah nak makan kue tiaw
dah jangan nak ngada...mama tak masak lauk lagii.....

Bila cakap mama nak masak ayam Goreng Kunyit.... lepas solat terawih nanti....okey lah...makan kue tiaw pun kue tiaw lahhhh.....walhal semalam diorang punya persetujuan nak makan kue tiaw ni.... agak cepat betul berubah selera...baru ambik bau jer tu....tak kuat iman nafsu betul lar diorang ni.....

Minggu lepas ada buat ayam panggang...maka bergolek lah dada ayam dalam freezer...kumpul campur yg minggu dulu2 punya...mak aii... dah ada 3 keping dr 3 ekor ayam...banyakkk tuhhh.
Dada ayam ni selalunya kalau digulai ke digoreng ke alamat tergolek2 lah takde yg nak makan... baik mama simpan untuk buat perencah mee ke buat tom yam, Padprik atau goreng kunyit.

Dada ayam - dadu
garam
serbuk kunyit

Gaul semua sebati. Perap sekejap dan goreng.

2 bawang Holland - belah 8
1 tomato - belah 6
6 garlic - cincang
1 serai - ketuk
5 cili padi - ketuk jer
1 cili hijau - potong serong
10 kacang buncis - potong 1"
separuh carrot - potong 1"
kicap cair
sos ikan

Tumis bawang dan garlic guna minyak menggoreng ayam tadi. Masukkan sos ikan, kicap cair dan ayam. Gaul rata. Masukkan sayur2an dan cili2an...serai... gaul rata. Sekejap jer dah siap.


Silap la tadi sepatutnya guna cili merah kan...
mujur ada carrot...kalau tak pucat jer...


Kerang rebus yg dah siap dikupas....

Dan hasilnya jadi sambal tumis kerang.....
Alamak terpedas la pulak ....tambah gula lagi....
bulan2 puasa ni kena kurangkan pedas....

Waktu berbuka, ayah belum sampai rumah lagi dalam perjalanan balik dari kg Perak... elok jer kami habis berbuka ayah pun sampai dengan buah rambutan, betik segala.... Abang pun berbuka di surau hari ni sebab dia duty jadi Bilal....mula tu tak perasan, agaknya sebab mama sebok kat dapur tak dengar dia keluar....bila dengar azan berkumandang...haa abang mana? ....ehh cuba dengar... haahlah Abang Asyraf yang tengah dok azan rupanya....ermm sayu lah pulokkk....

No comments:

Post a Comment