Saturday, August 27, 2011

Popia Nestum dan Stew Ayam



Masa ronda2 ke kedai mana entah dah lupa... ternampak Popia Nestum 150 batang RM18.... kalau 150 btg ni rasanya tak sampai 2 hari dah licin. Susah sangat ke buatnya....cer kita godam blog sesiapa yg dengan baik hatinya nak menunjukkan gaya membuatnya...maka terjumpalah beberapa blog yg membuatnya.... wah senang jer....tunjuk ke Ira, Hana dan Aiman cara buat.... maka diorang pun beroperasi tak sampai 1 jam dah siap digoreng...buat 2 paket popia tu... 1 paket ada 40 keping, 1 keping tu dapat 8 pcs popia nestum yg comel2.... wah banyak juga....

Tugas Aiman dan Hana menggulung popia
guna lidi sate untuk dijadikan acuannya...then gam dengan air masak jer

Tugas Ira menggunting gulungan popia tu menjadi keratan comel
then mama akan menggorengnya

Lepas digoreng kita tabur dengan campuran nestum, gula dan Horlicks
yg digaul rata....nestum tu blend dulu ya...
kalau suka manis lebihkan gula....


Sambil tangan tu buat kerja macam2 cadngan dibuat untuk hidangan berbuka
sudahnya mama buat jer piza...
sementara diorang mengerjakan popia tu 
mama memasak inti daging dan menguli doh untuk piza....
Canaikan doh dan cucuk dengan garfu...bakar 200 djh celcius 10 minit
keluarkan dr oven, sapu Kimball Pasta sos jer...
ratakan inti daging dan susun cendawan butang, nanas dan cheese
bakar semula 200 djh cel selama 15 minit

Dah siap....

Untuk kelainan mama canaikan doh....sapu sos, ratakan inti, cendawan dn nanas
kemudia gulung inti rapat dan padat
potong kepada 9 bahagian....letak dalam paper cup
bubuh cheese dan bakar 200 djh celcius 15 minit

Selepas dibakar....jadi gebu begini.....dan cheezyyy....

Limau mandarine.....

Stew Ayam dengan kentang dan karot

Hari ni tak masak sayur pun sebab kerabu paku dan bunga pisang semalam ada lagi dalam fridge...
Alhamdulillah...syukur....

No comments:

Post a Comment