Monday, August 1, 2011

Menu berbuka 1st Ramadhan

Jom kita pakat niat nak upload cerita menu makanan berbuka dan sahur sepanjang Ramadhan....

yang amalan dan sedekah...biarlah hanya Allah yang Maha tahu.....

Hidangan istimewa untuk ayah...
Gulai tempoyak ikan kembong style Opah...
sambal belacan, sayur goreng pedas kobis
dan sambal tumis sardin malam tadi hehe....

Hari pertama ayah nak makan nasi lauk ikan kembong masak tempoyak style orang Perak....

Bahan A:
3 cili merah- tumbuk
8 cili padi- tumbuk
1" kunyit hidup - tumbuk
sedikit lengkuas - ketuk
2 btg serai - ketuk
3 sd besar tempoyak
2 mangkuk air

Bahan B:
3 ekor ikan kembong
1 btg timun - potong baji
1 bi tomato -belah 4
1 helai daun kunyit
garam & gula secukupnya

Dalam periuk satukan semua bahan A.. reneh perlahan selama 20 minit biar kuah sedikit memekat. Bila kuah dah pekat masukkan semua bahan B.
Didihkan sehingga ikan masak. Dah siap....

Ni ler ghope gulai tempoyak gaya opah....

Sayur Kobis pedas

1/2 kobis di racik kasar

Blend bahan berikut:
1 bawang besar
3 bawang putih
5-10 tangkai cili kering
2 sudu udang kering

Bahan di atas ni biasa memang mama dah sediakan dalam fridge siap-siap...senang kalau nak masak mee ke beehon ke asam pedas ke...ishh banyak lah lagi...

Tumiskan bahan diblend....kalau suka letak lah udang hidup dlm 10 ekor.... bubuh sedikit air, garam dan secubit gula.... masukkan kobis dan sedikit kicap...kalau suka...gaul rata. Tutup api...dah masak, jangan sampai layu sangat ya....

Untuk anak-anak yang tak makan gulai tempoyak....terutamanya Aiman lah....mama masak Spagheti Bolognase Bebola daging.

Memula buat bebola dulu:

500 gm daging kisar Ramlie
1 sd besar serbuk lada hitam
1 bowl tepung gandum
daun parsley- cincang halus
sedikit oregano
sedikit mix-herb
sedikit garam

minyak zaiton
4 ulas bawang putih

Gaul semua bahan dengan 2 sudu tepung sehingga sebati. Bentukkan bebola kecil, kalau besar sangat nanti dalamnya tak masak pulak, golekkan atas tepung dan buat sampai habis.
Panaskan minyak zaiton, tumis bawang putih, then masukkan bebola dan masak hingga keperangan. Angkat dan toskan.

Untuk kuah sos:

2 sudu besar cili kering kisar (kalau suka pedas tambah lagi)
2 labu bawang Holland - cincang
10 ulas bawang putih- tumbuk halus
1/2 tin Puri tomato
2 biji tomato - cincang
1/2 botol Sos Spagheti Bolognase
sedikit oregano
Parsley - cincang
15 biji cendawan butang (guna yg fresh @ dalam tin)
1 batang carrot - cincang
sedikit tepung jagung
garam dan gula secukupnya

Tumiskan bawang dan bawang putih dalam minyak menggorang bebola tadi. Masukkan cili kisar dan tambah sedikit air, garam dan gula, tumis hingga pecah minyak.

Masukkan segala jenis sos, bebola dan sayur. Tambah air secukupnya. Masak beberapa lama hingga bebola betul-betul masak. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air untuk memekatkan kuah. Kalau ada mushroom soup boleh juga masuk.



Reneh hingga kuah pekat dan sesuai rasanya.

Nahh amek kau.... letak periuk atas meja terus...
malas nak letak dalam bekas...nanti banyak menda nak kena basuh...

Sementara itu jangan lupa rebus sepaket spagheti....kalau ramai lar, dan kalau nak mengulang makan sampai sahur....

Key...cara menghidangnya...letak spagheti,
curah sos dan 3 biji bebola....
Tukang masak kena lebeyh ya....

Jangan lupa sediakan air juga ya: hari ni Hana buat cincau dan teh. Mama sediakan Neslo untuk ayah....

Key ni mama punya spagheti bebola daging dan
air cincau...tak nampak cincaunya punnn...

Sebenarnya untuk dessert, mama ada buat caramel...tapi lupa amek gambar la pulak....kalau teringat pun memang malu nak amek gambarnya sebab masa tuang dalam pinggan tu termelekat sikit...dahlah hancur sikit...huhu....

Haaa...cam ni la rupanya..mama buat dalam loyang bengkang
ni gambar dari blog orang lain....
tak sampai sahur dah habis licin dikerjakan 5 orang anak...
mama ngan ayah tak suka langsung....
manis sangat dan bau teloor...


No comments:

Post a Comment