Beberapa minggu yg lalu ayah ajak mama makan Steam-boat
di Restoran Red Wok .....kat Seksyen 7...
di Restoran Red Wok .....kat Seksyen 7...
alahaiiii 5 minit jer dari rumah....saja jer makan berduaan....
Sebelum ni dah pernah 2 kali ayah bawa kami makan di sini pun...
sebelum ni makan nasi jer...ni first time makan steam-boat....
ke Yong Taufu...sama jer kot kan....wahhh....
seorang boleh makan sebanyak mana yg dia larat...
pilihlah apa saja dari segala jenis sea-food, segala jenama bebola,
segala jenis mee, sayuran, daging, ayam....dan banyak lagilah.....
ma ngan ayah cuma ambil sea food dan sayur jer.....pilih steam bot biasa jer...
kos seorang utk jenis ni RM28. kalau pilih Steamboat Sizzling seorang RM33......
yg sizzling ni ada kuali untuk grill daging ke ayam ke udang ke..
.di luar periuk tu...sambil makan mama mulai mencongak....
.kalau kita bawa sekeluarga....wahhhh....dah lebih RM230...
huhu...ayah kata tak pe jer sekali sekala.....ehhh sat ma kira semula ya......
Balik rumah mama buat research sikit.....tengok kat katalog Cosway set Steam boat
di atas ni harga dia baru RM129 tapi sebab ada voucer, dapat RM125....
kemudian beli beberapa paket fish ball dan segala mak nenek bebola sotong, ketam dan
segala jenis seafood untuk makan 7 orang rasanya baru RM50-70 jer....
lepas tu boleh buat bila2 masa ikut suka hati....nak hari2 ke seminggu sekali ke....
lebih murah kosnya dari makan kat restoran....why not....
ayah kata ikut mama lah......mama pun dengan pantasnya
merealisasikan impian tersebut.....tadaaaa......dah ada atas meja makan kita.....
Kemudian selongkar file encik Google....cari cara nak buat sos dia.....
jumpa tu jumpa lah...tapi macam tak best jer....
so ma buat jer ikut resepi cita rasa seniri.....rasanya dah hampir
nak serupa tapi ayah kata macam ada benda yg tak kena......
aduyaiiiii....ma lupa letak taucu....patut larrr
ma cuma blend cili kering dan garlic....then rebus dengan 2
asam keping, gula, kicap pekat, gula Melaka, sos ikan,
bancuhan tepung jagung, bijan yg dah disangai....sesuaikan rasanya...
Beberapa hari lalu ayah ada semelih ayam Kluk-kluk....ma guna tulang dada,
tengkuk dan sayap..rebus dengan 5 batang serai, garam
dan 2 labu bawang yg dibelah 4 .....
rebus sampai empuk...hampir 2 jam juga.....sesuaikan rasanya....
Kemudian tuang ke dalam periuk steam boat tu....dan masukkan sea food,
bebola, dan sayuran ikut selera masing-masing....ni masa lunch cuma
mama, ayah, Hana dan Aiman jer ada di rumah.....
Makan dengan nasi goreng ...banyak ni pun dah kekenyangan......
Di sebelah malam pulak mama tukar stail pulak....tambah 4 kiub Tomyam...
maka jadilah steam boat Tomyam...kali ni makan dengan nasi putih sahaja...
sangat puas hati....kali ni semua orang ada kecuali Asyraf....
wahhh best kan...boleh makan sebanyak mana dan pada bila2 masa kita nak....
dengan kos yg jauh lebih murah ...InsyaAllah Halalan toiyiban....
Arsyad kata bestnya...macam makan kat hotel....cuma takde desert jer....hehe....
No comments:
Post a Comment