Wednesday, January 18, 2012

Biryani ayam dan kek pisang....

Sayur cauliflower ni ma masak macam kat kedai mamak tu.....
tumiskan bawang, garlic dan udang kering....cili hiris...
dah layu masukkan sedikit air dan cauliflower...
tambah garam, serbuk kunyit  dan sesuaikan rasanya...

Ayam masak kicap lemak....memulakan tumis bunga lawang, kayu manis,
dan pelaga.....tumiskan pulak cili kering, bawang, garlic, halia,
lengkuas dan serai yg dah diblend hingga naik bau....tambah serbuk kurma..
masukkan ayam yg dah direbus bersama airnya....tambah kicap dan garam....
masukkan tomato, cili padi dan daun ketumbar bila ayam dah empuk...
masukkan sedikit santan pekat @ susu cair....sesuaikan rasanya

Belimbing yg dipotong bentuk star.....tabur sedikit garam...weiii terliur....

Ikan buruk tenggiri digoreng bersama bawang dan cili padi....pembangkit selera

Sambal belacan semalam punya.....

Masak nasi biryani guna air rebusan ayam...rempah biryani dah habis ...
so mama guna rempah kurma jer....guna beras Basmathi...
Tengahari ni mama makan sorang2 jer....apalah yg anak2 aku makan agaknya....

Semalam ayah tebang pisang 40 hari...larr hai dah masak hampir semua...
nak buat apa dengan pisang setandan nih....yg muda boleh dibuat
gulai ikan masin kan....walah  resepi esok nih....
yang dah masak tu mama kupas 10 biji....cadang nak buat cekodok jer...

Tetiba jadi kek coklat pisang lah pulak.....konon guna brown sugar...
sekali terkurang manis lah pulak....terpaksa di salut coklat cair...

Potong siap2 untuk anak2 nak balik sekolah kejap lagi......
Alhamdulillah dengan limpah rezeki hari ini...

No comments:

Post a Comment