Dah lama nak try buat, tapi asyik terbuat yg cheese cake biasa jer..ya lah kan cheese-cake ni kan ada macam2 version dan perisa...pantang nampak ada resepi cheese-cake yg macam-gaya-senang-jer-nak-buat-nih....mesti nak cuba....dan yang sangat suka buat cheese-cake ni sbb cepat habis punya...kira confirm habislah kalau budak 5 orang ni ada kat rumah....kadang ada 3 orang ni pun dah cukup untuk melicinkan hingga ke-kerak-terakhir....hihi.....
Kita cari bahan2 dia dulu....apa yang patut disediakan;
Bahan A:
220g cream-cheese....
450ml susu segar...tapi tadi guna susu cair FN 250ml + 200ml air masak
120g butter
Bahan B:
5 white eggs
120g gua halus
Bahan C:
5 egg yolk
sedikit esen vanila
120g tepung gandum
Ehhh takde lah banyak sangat bahan2nya kan....macam ada jer semua tu kat dapur kita...sebab mama memang suka beli cream-cheese banyak siap2...senang...bila teringin nak makan cheese cake ke triffle ker.., boleh terus buat.... nak tahan lama bekukan jer...kalau beli yg 2kg tu macam murah sket, balik rumah potong siap2 250g, pack elok2 dan bekukan....bila nak guna keluarkan sebanyak keperluan jer.....
Hai kalaulah setiap kali nak makan cheese-cake nak kena keluar ke kedai jual bahan buat kek alamat takde membuatnya lah sampai ke sudah...
Kita cari bahan2 dia dulu....apa yang patut disediakan;
Bahan A:
220g cream-cheese....
450ml susu segar...tapi tadi guna susu cair FN 250ml + 200ml air masak
120g butter
Bahan B:
5 white eggs
120g gua halus
Bahan C:
5 egg yolk
sedikit esen vanila
120g tepung gandum
Ehhh takde lah banyak sangat bahan2nya kan....macam ada jer semua tu kat dapur kita...sebab mama memang suka beli cream-cheese banyak siap2...senang...bila teringin nak makan cheese cake ke triffle ker.., boleh terus buat.... nak tahan lama bekukan jer...kalau beli yg 2kg tu macam murah sket, balik rumah potong siap2 250g, pack elok2 dan bekukan....bila nak guna keluarkan sebanyak keperluan jer.....
Hai kalaulah setiap kali nak makan cheese-cake nak kena keluar ke kedai jual bahan buat kek alamat takde membuatnya lah sampai ke sudah...
Memula kita gaul Bahan A dalam periuk dan panaskan api perlahan jer
kacau hingga semuanya larut....jangan sampai mendidih....
kemudian biarkan sejuk....sementara tuhhh....
Kita whisk putih telur hingga kembang....lepas tu masukkan gula
whisk lagi sampai kental...dah jadi Meringue.....nak tau dah jadi ke belum...
cer terbalikkan mangkuk adunan tu...kalau tak tumpah...maknanya dah jadi...
so kalau masih menitik...whisk lagi ya...jangan putus asa....guna yg maksimum
speed nak bagi cepat jadi.....
Kemudian kita whisk egg yolk pulak.....
Agak dah kembang masukkan
adunan A yg kita panaskan tadi tu...gaul rata....
masukkan esen vanila....then masukkan tepung yg sudah diayak....
gaul rata.....
Masukkan meringue....gaul secara perlahan....kaup balikkan
jangan terlebih kacau...nanti dia down....takut jadi bengkang pulak...
Tuang dalam loyang yg dah digris dengan butter dan tepung.....
atau alas dengan greese-paper....then taburkan badam cincang atau badam kisar kasar....
panaskan oven 160'C dan bakar secara baine-marie....selama 45 minits
Alamak...apesal la pulak dia merekah pulak.... ni yg tak puas hati nih...
tapi dia lekang elok dengan sopannya ditepiannya kan....
maknanya nak kena try buat perisa lain pulak lah ni lain kali....
hasilnya...lite cheese-cake yang gebus.....yummmy.....
anak2 kata suka suka suka....
kena buat lagi lah lain kali.....
No comments:
Post a Comment