Friday, July 8, 2011

Kuih Getas...senang jer buatnya

Dulu masa kecil nenek mama selalu buat kuih ni, tapi mama tak berani nak makan sebab masa mama kecil dulu mama ni semput....teruk juga lah...asyik kena makan ubat jer, ubatnya pahit giler... selalu tak pergi sekolah sebab malam tak boleh tidur. Mana ada 'nebulizer' masa tuh... kalau diserang semput, terpaksa tidur duduk. Kesian nenek pun berjaga sama...ehh lain kali lah mama cerita....




Memang cukup pantang kalau mama makan makanan berasaskan pulut...mesti kena serangan punya.... so nenek pun rasanya tak pernah buat kot ....tak tahu lah kalau masa mama takde kat rumah nenek ada buat....mama pun tak ingat....

Bila dah masuk U pun tak berapa berani nak makan...rasa2 gitu jer lah....sekali tu mama pernah ikut program keluarga angkat Yayasan Anak Johor, UKM di Pagoh masa 3rd year... mak angkat hidangkan kuih ni.... itulah kali pertama mama makan...Ya Allah sedapnya.... tapi tak berani makan banyak...

Lepas tu macam dah jarang jumpa kuih ni.... masa bercuti di kampung sesekali ikut nenek pergi Pasar Rabu di Parit Yusuf, B. Pahat...ehhh ada lah kuih ni.... masa cakap kat nenek nak kuih tu, dia pun teragak2 nak beli...jangan beli banyak sangat katanya.... ha ah...memang betul.... mama makan 4 ke 5 biji masa tu...esoknya semput lagi...aghhh ....

Tapi sejak dah beranak renek ni, mama cuba mencari resepinya...eh jumpa lah kat internet...cer kita buat...ewahhh jadi lah pulak.... senang jer rupanya buat kuih ni...dan rasanya pun memang sedap.... mujur anak2 semua suka kuih ni...ayah pun suka.... sejak tu selalu juga buat....tak dapat makan banyak pun tak pe, asalkan anak2 suka makan..... kalau takut tak habis, boleh bagi kat jiran...

Bahan2nya hanyalah :
sepeket tepung pulut,
sebiji kelapa parut putih,
secawan tepung gandum
2 sudu gula
sedikit garam
air secukupnya

minyak untuk menggoreng

secawan gula untuk menyira

Gaul semua bahan dalam besen, kemudian bentukkan leper memanjang....goreng dalam minyak yg panas, kecilkan api ya....hati2 kadang2 kuih ni meletup....tapi masa mama buat hari tu tak pulak meletup sesab dah bubuh tepung gandum agaknya...Bila dah kekuningan angkat dan sejukkan. Goreng sampai habis ya....

Rasanya bentuk tu ikut suka kot...kadang orang buat empat segi panjang, atau bentuk diamond....

Bila dah habis goreng semua, kita panaskan secawan gula dan 1/2 cawan air masak...guna api perlahan sampai melikat dan jadi kristal bila sejuk...cepat2 matikan api dan masukkan semua kuih dan gaul rata.....

Walahhh...dah siap.....kuih Getas kita...






No comments:

Post a Comment