Sunday, July 31, 2011

Menu Ramadhan penambat rasa....

Tiap kali Ramadhan, memang menu berbuka dan bersahur kena fikirkan juga....
memanglah kalau mengingatkan anak2 jangan fikir pasal makan jer bulan puasa ni, fikirkan ibadah yg kita buat dulu...tapi dengan anak2 yg masih kecil, nak menggalakkan dan reward kepada kesungguhan mereka berpuasa dan bangun sahur tu, kenalah mama bersedia dengan list menu untuk sebulan....

Biasanya mama cuma listkan tajuk menu lauk, sayur dan dessert jer....lepas tu kita adjust lah bila yg sesuai masa nak memasak menu tu, mengikut bahan keperluan yg ada di dapur, keadaan cuaca, kerajinan mama....serta 'kebaikan' hati anak2 nak menulung mama hari tu...hehe...dan banyak lagi kriteria yg akan mempengaruhi darjah kerajinan mama untuk memasak menu yg sodap2 untuk keluarga....

Tahun ini kita kena kuatkan iman, kuatkan tekad untuk tidak membeli belah makanan di Bazar Ramadhan ya anak2.....okeyyyy diorang kata....entahlahhhh....tapi selalu tu kalau terpaksa ....terpaksa ler juga merayap ke bazar ramadhan mencari lauk huhu.....

Kalau nak jimat masa dan mengukuhkan kekuatan Malasnya tu selalu mama masak menu yg boleh di masak sekali makan 3-4 hari...hehe....cth kerabu...pucuk ubi ke selom ke pegaga ke... kalau buat banyak sekali, pack dlm tupperware asingkan siap2 boleh makan 3- 4 hari....gulai tempoyak pun boleh juga....asingkan separuh, simpan dalam fridge...nak makan lagi cuma perlu reheat jer....Daging masak hitam pun boleh....

Kuih @ dessert yg selalu anak2 suka caramel ler apa lagi....buat ikut cara paling senang jer....kalau dibakar lagi sedap....
  • Panaskan 2 sudu gula dgn sedikit air dalam loyang atas dapur hingga jadi karamel.... ketepikan
  • Dalam blender masukkan 10 bj telur, 1 tin susu pekat, 1 tin air, sedikit vanila, sesudu tepung jagung
  • Blend hingga sekata, tapis ke dalam loyang
  • Bakar 30 min 190 degree Celcius
Selain puding karamel, yg senang2 dibuat spt jelly kelapa, jelly buah, jely coklat dll lagi pun jadi keutamaan. Paling kerap dibuat bila puasa, buah Melaka lah kan....minta anak2 jer tolong bulat2kan....mama tukang celur....biasanya kuih2 berasaskan pulut senang dibuatkan...spt Dangai, Getas....

Buat kuih koci guna konsep buah Melaka juga senang, lepas dicelur bungkus dlm daun pisang...buatlah saiz comel2 jer...untuk muat2 jer sekali ngappp.....hihi...

Lauk yg selalu dimask mestilah ayam goreng....ikan goreng sambal, daging masak hitam, daging singgang, kerutub itik, ayam kampung dan ayam kluk2 juga best....

Sesekali kena masak nasi tomato, nasi minyak @ biryani juga, dengan dalca ayam @ daging, ayam masak merah dan salad sayur....

Macamanpun bergantung kepada kesesuaian perasaan juga...hehe ...banyaknya alasan....


Selamat berpuasa untuk semua.....

No comments:

Post a Comment