Tuesday, July 19, 2011

Kuih Dangai

Kuih dangai juga dibuat daripada tepung pulut. Maknanya memang masa mama kecil dulu sangat dilarang dari memakannya...huhu....kesian mama masa kecil dulu kan.

Kuih ni dah la rasanya sangat sedap, nak buatnya tersangatlah senang...memang melampau lar kalau dah tau tapi tak nak buat.....jom kita buat lagi lain kali....

Selalunya suka buat dalam bulan puasa....tapi bila ada tepung pulut di rumah, mama buat juga untuk minum petang.... masa takde kuali tembaga apam balik dulu, mama guna kuali leper non-stick jer...pun jadikkk....

Dah mama cari merata acuan kuih dangai ni, tapi belum temu jodoh nak jumpa....so kalau anak2 nanti dah suka sangat kuih ni, cuba lah cari ya....ni ha rupa acuannya.....



Okey...jom kita mula buat....yang kena ada tepung pulut, kelapa parut putih dan gula...atau gula perang er Brown sugar.....sedikit garam dan sedikit air....alahaiii ni mesti ada jer kat dapur kan..

kalau ada 1 paket tepung pulut
1 biji kelapa parut cukup kot...

tepung pulut yg dah digaul dengan kelapa parut, sedikit gula
dan secubit garam. renjiskan sedikit air dan jadikan crumb

takde acuan dangai, mama guna kuali tembaga untuk buat
apam balik. taburkan adunan rata dalam acuan, tabur sedikit
gula seratanya....guna api slow jer ya....

Tutup kuali, selepas 5 minit InsyaAllah dah masak...

Lipat macam apam balik.....

Hidangkan..... dah siap.... yeaaa senang jer kan,,,
sedap pulak tu.....
ya lah kuih dulu2 ni senang dibuat dan sedapppp....

No comments:

Post a Comment