Sunday, October 2, 2011

Jom Buat Roti canai....martabak....roti telur....

Ayah tu saja jer...asyik cerita pasal mama pandai buat roti canai, martabak bagai masa kat UK tahun 91-95 dulu...siap buat jual ...sehari buat hampir 100 kpg roti canai....@ martabak....jual pada students undergrad kat Aberystwyth, Wales.... bukan budak Melayu jer yg beli, budak Cina dan India Malaysia pun beli juga...Pakistan dan Arab pun beli gak...hehe....

Tapi sejak balik Malaysia...thn 1995...tak pernah buat....alasan mama senang jer....masa kat UK takde orang jual...kena lah buat seniri...ni merata kedai ada jual roti canai, nak makan pun sekeping dua jer...bukan semua anak2 suka roti canai.... baiklah beli jer kat kedai.....hehe....

tapi entah angin apa.... ayah kata " Ni yang Ayah risau ni....mama ni macam ada maksud tersembunyi jer... tetiba buat roti canai...martabak...roti telur dan roti cheese sekali....siap ada kari ayam kampung lagi.... "... Ayah tu tak baik kan.... kata mama ada udang di sebalik mee... walhal mama ni dengan rela hati nak buat... huhu... kan ke minggu depan ada orang nak pasang pergola kat rumah kita.... ni salah satu tanda terima kasih sayang mama kat ayah larrr......huhu....

Dah tu jangan nak merepek.... jom kita selongkar lemari ada tak bahan2 nak buat roti canai nih....


Dengan lafaz Bismillah dan baca lah 4 Qul....
Selawat ya.... jangan bersembang jer....

600g tepung gandum, sedikit garam, 3 sudu susu pekat manis,
1 bj telur, 250ml air..... uli hingga menjadi doh yang tidak melekat



Bentukkan bulat2 kecil sebesar bola golf....lumurkan magerine
ke butter ke....perap sekurang2nya 4 jam....pd suhu biasa


Sementara perap doh kita buat inti martabak....
blend 2 labu bawang besar, 6 ulas garlic, 1" halia, 1" lengkuas,
1 batang serai.....Tumiskan....masukkan kari ayam...
selepas 15 minit masukkan daging cincang....dan kentang dadu...
masak hingga kentang dan daging lembut dan kuah sejat

Basuh beberapa biji  telur 
hiris bawang besar dan cili padi...


Masak kari ayam ke daging ke...nak senang kari sardin...
kat rumah takde sardin...maka masak kari ayam kampung jer...
kalau ada sardin boleh buat roti sardin kan.....
laen kali lah pulak.....kalau ada kari semalam pun boleh jer....

Selepas sekurang-kurangnya 4 jam... kita dah boleh menebar...
mula tu penyek2kan...then tarik2 jer tepiannya tu...


kalau koyak pun tak ngape..yg penting ada kawasan untuk letak inti
kalau nak buat martabak....bancuh inti ngan 1 telur...kacau
tuang kat tengah yg tak koyak....lipat supaya tak terkeluar inti...
angkat berhati2 dan letak atas kuali.....


kalau koyak @ ternipis sangat...letak cheese...then lipat...
jadi roti cheese.....sedapppp......

 kalau koyak teruk sangat...
buat roti Bom jer....boh lah gula sket kalau suka...
yg penting masa mencanai dan menebar
 kena guna banyak minyak........Biarkan dia 10 minit
baru dileperkan dengan menekan guna tapak tangan
baru boleh digoreng.......

masak atas kuali leper..... terbalik2 kan selalu...
makesure dia punya telur masak betul ya.....
dah masak potong siap2 guna penyodok tu....

Boleh la dihidang .... tkang buat tangan berlumur minyak....
tak sempat makan lagi.... dah habis 7-8 keping diorang makan...
seddap giler ni mama.... lepas ni tak payah makan kat kedai...
kita jual nak ma....ecewah.... nak bagi mama ni rebah....
ingat senang ke...nak suruh orang tua ni menebar 
roti canai selalu...huhu....penat wooo....

Alhamdulillah makbul lah akhirnya...
dapat juga anak2 merasa roti canai dan martabak hasil tangan mama...

No comments:

Post a Comment