Saturday, August 4, 2012

Roti Arab Barakah

Petang tadi tengah menumis asam pedas ikan Terubok...
sambil mengintai ke TV, chef Ammar tengah buat roti Arab....
macam senang jer..... terus keluarkan daging kisar untuk buat inti....
gambar ni dari fb chef Ammar....roti arab yg belum digulung...

Ni lah hasilnya yang tak berapa nak comel ... roti Arab tu boleh digulung
atau dimakan cicah kari jer.... inti pun suka suka hati nak bubuh apa....
mama masak inti daging cincang dengan kentang dan karot jer....
bila digulung beginilah hasinya... buat rotinya senang jer
500g gandum, 80g Shortening, sedikit garam, sedikit baking powder..
uli dengan air secukupnya hingga menjadi doh yg lembut.....
canai macam buat capati dan goreng hingga masak....

 Karipap sardine dan donut sardine...ayah beli di Bazar seksyen 4 Tambahan

 Hari ni kan ayah buat bubur lambok di surau al Ukhwah, ayah hantar bubur
ke rumah PakLong di Tmn U, dia siap bagi sambal sotong...

 Lazimnya...bila ayah buat bubur Lambok, mama akan buat kerabu Selom...

 Asam pedas ikan Terubok.....

Bubur lambok dengan petai...suka suka hati... ni ayah punya....lepas tu makan dengan
sambal sotong dan kerabu.... MasyaAllah sedapnya.....

No comments:

Post a Comment