Dari sehari ke sehari nak menerai buat Laksam...tapi tak terbuat2...
pagi tadi tengah terfikir2 nak masak apa....teringat nak buat
terus ke kedai Mael Save beli bahan2nya....
3 mug tepung beras (1paket), 1.5 mug tepung gandum, sedikit
garam dan 4 mug air suam....bancuh dan tapis....
kukus dalam loyang sesenduk adunan ...selama 1-2 minit..
Guna minyak untuk jangan melekat.... bila dah sejuk jer lepas tu gulung...
berpeluh juga nak siapkan banyak ni...ini baru buat separuh...
stop dulu untuk buat kuahnya.....
12 ekor ikan Sardin @ Selayang direbus dengan asam keping dan garam
kikis ikan dan blend maccam nak buat kuah laksa....
masukkan dalam periuk bersama 5 asam keping, garam, 3 lada merah,
bawang, 6 cili padi dan lada hitam yg diblend, bunga kantan, daun kesum
didihkan perlahan dan tambah santan pekat....sesuaikan rasanya
Ulaman mama guna kobis, taugeh dan timun.....
Sambal belacan kalau nak pedas.....
Patutnya untuk sarapan pagi tapi dah semuanya ke dapur makan dah nak
tengahari...kira brunch lah ni..... bila dah gaul dengan tepungnya
terasa kurang masin pulak....tambah jer kicap...
Alhamdulillah siap dan jadi juga membuatnya....
No comments:
Post a Comment