Thursday, June 7, 2012

Kerabu Betik... Somtam


Setiap hari bila buka jer pintu dapur nampaklah buah betik yg tengah lebat berbuah nih...
tapi belum ada yg nak masak lagi.... tiba2 rasa teringin nak makan kerabu betik pulak...
semuanya memang masih muda benar.... tunggu yg dah nak masak entah bila....
ketaksabaran nak merasa kerabu betik dah tak boleh ditangguh lagi....
ni bukan mengidam namanya...sesaja meng idam2kan ....hurmmm
 Nak buat kerabu betik ke mangga ke.... jangan tunggu semua bahan ada baru nak buat...
guna dan gaul jer apa yg ada kat dapur tu ikut kesesuaian bahan yg boleh dikerabukan...
kalau tak betul bahan jadi kekhamiskan pulak nanti.....alamatnya terus hantar 
ke budak-hijau-pendek belakang rumahlah....
memula bersihkan betik dan parut....sebatang karot untuk memeriahkan warna dan suasana jer...
secawan kacang tanah goreng yg ditumbuk kasar, segenggam udang kering dan ikan bilis
digoreng dan tumbuk kasar, 10-15 cili padi tumbuk kasar, 4 ulas garlic tumbuk  gak...
gaul mesra semua bahan tu...curah agak2 2 sudu besar sos ikan, sedikit garam,
2 sudu gula, jus limau kasturi mama guna 6 biji kot.... ayah kata masam sangat....
err..apa lagi eak...ehhh dah siaplah .....jom rasa...aduyai pedas gilerrrr....
sebiji betik tu boleh dapat 2 bekas nih.... yg bekas tutup biru tu simpan untuk esok lusa...
yg dalam bekas kaca tu pun 2 hari belum tentu habis....
dah tu mama jer yg suka makan...yg lain takat cuit2 rasa jer.....
siapa nak join makan kerabu ni....jom kita buat seniri hehe....

No comments:

Post a Comment