Monday, July 30, 2012

Rezeki yang tidak disangka.....

 Hari Jumaat hari tu...Abang balik dari Sungkai bawa cendawan butang ni...
wah fresh lagi....masak air dengan udang kering dan udang hidup sedap nih.....

 Memula kita siang dulu.... buang selaput luarnya... potong kecil2....
batangnya yg lembut pun boleh dimakan.... mana yg keras tu buang jer....
alahai...lupa nak amek fotonya yg dah siap masak......memang sedap.... manis jer....

 Anak murid ayah yg sangat rajin memasak.... En Faiz hantar gulai lemak cili api
ikan Jenahak...makaii banyaknya...boleh buat lauk bersahur ni....

 Sebab mama dah masak rendang itik......

 Sebab ada abang kenalah masak sayur berasaskan tempe..... kalau makan mesti 
nak ada tempe..... kicap.....buh suhun banyak2 habis hilang dikaup dia sorang....

Makyang Na hantar karipap ayam lah pulak.... amboi murahnya rezeki kita 
hari ini....Alhamdulillah......

 Mama buat bubur anak lebah..... cendol dan bebola tepung pulut.....
lupa nak letak sagu sikit..... bila disejukkan dalam fridge dah rasa macam makan cendol....
kalau dibekukan sekejap pun sedap juga..... makan balik dari Terawih memang ngammm..
Alhamdulillah......atas rezekiMu Ya Allah....ameen.


Meh Iera ajar buat buah Melaka....

 Memula sediakan air yg siap bubuh pewarna.... hari ni Iera guna
pewarna berperisa Stoberi......dan tepung pulut....

 Guna tangan jer.... tak payah guna mesin bagai.... gaul dan uli hingga jadi doh
yang lembut dan mudah dibentuk .....jangan lupa boh garam sikit....

Ni gula Melaka.... ada yg kata gula Kabong.... sama jer.... kita pecah2kan kecil2...
jangan bagi hancur sudah.... gula yg bentuk leper ni senang sikit nak kecil2kan...
kalau guna yg bentuk silinder tu kena guna parang...ehh pisau nak kecil2kan..... 

Lepas tu bentukkan bebola comel macam ni .... jangan lupa isi gula Melaka tadi...
bila dah banyak yg siap panaskan air atas dapur..... masukkan bebola ...
bila timbul bebola ni....bolehlah diangkat dan toskan....
kemudian gaul dengan kelapa parut putih yg dah digaul garam dan gula....
kali ni buat habis licin sebab sedap ada perisa Stoberi... dan warnanya yg pink ...
gelas kat gambar tu saja jer sebagai hiasan...untuk mengepinkkan suasana...
sweet jer kan.....jom lah try......


Friday, July 27, 2012

Merai annivesary di Suraya Thai Cuisine Restoran

Sudah beberapa kali juga kita makan di sini.... hari ni tetiba ayah ajak berbuka 
di sini lagi.... Restoran Suraya Thai Cuisine di Seksyen 7, BBBangi....5 min dr rumah jer...
sempena meraikan ulangtahun pernikahan mama ayah yg dah berlalu minggu lepas...
Alhamdulillah dah 23 tahun.....tunggu abang ada lama lagi...so kita celebrate dulu lah......
mama, Hana dan Iera tempah dulu makanan jam 6.30ptg...sementara menunggu
waktu berbuka kami merayau di Pustaka Rakyat beli alatulis Iera dan Hana..
Arsyad dan ayah sampai ontime waktu berbuka..... Aiman siap solat maghrib dulu di rumah.....

 Hana oder nasi goreng Cina.....banyaknya nasi dia...larat ke habis tu...

 lauk pilihan kami Tofu lembut masak sos tiram....sedap sungguh.....semua suka
kecuali Aiman...boleh pulak dia dah masuk mulut diluah semula sebab dia ingat kentang...

 mama dan Arsyad pilih nasi goreng Thai..... boleh lah....tapi ada yg sedap lagi
kat tempat lain...kat mana ntah makan dah lupa lah pulak....yg pasti bukan di Thailand...

 Tomyam ayam dia selalunya sedap...hari ni entah kenapa agak masam sedikit....
tapi lebih sedap dari yang mama masak lah.....huhu.....

 mama order Laicikang ais...... silap tak bagitau nak yg suam tadi.....
Hana order jus oren, Iera sirap bandung cincau, Aiman jus epal, Arsyad Laici dan ayah 
teh O ais Laici...... dah ambil gambar tapi baring tak boleh di tegakkan....

kailan goreng belacan.... tapi dapat macam sawi goreng belacan jer....
mujur rasanya sedap juga..... 

 Iera pilih Nasi goreng ayam goreng kunyit..... sayur tu memang sekadar hiasan...
langsung iera tak makan.... banyak bawang dari ayamnya.....

Daging masak merah....boleh pulak Arsyad kata ada darah lah mama kat daging
nih....larrr tu bukan darah lah...pewarna merah untuk memerahkan daging...
dah namanya pun daging merah kan......Aiman dan ayah hanya memilih nasi putih....


Arsyad kepedasan tambah tea O ais...total makan RM103 untuk 6 orang...bolehlar...
semua lauk tak habis dimakan ...so kami bungkus untuk sambung makan di rumah....
kebetulan pulak abang sampai malam tu so merasa lah juga lauk yg dibungkus tu...
kalau dah rezeki tak ke mana......


Thursday, July 26, 2012

Menjala roti zombi........

Semalam Hana tu mengada2 jer nak membeli roti jala kat kafe Abim....
hurmmm mujur pun takde ...so hari ni kita buat roti jala jer lah...
Alahai kaler kuning dah takde.... ada merah, biru, hijau, oren dan coklat jer....
okey.... kita gabungkan biru dan merah...maka akan terhasil lah kaler .....ungu....yeyy..
Arsyad kata macam roti jala Zombi jer mama....haha.....

 Blend jer 2 cawan air, 1 cawan tepung gandum, 2 biji telur, sedikit garam,
1/2 cawan susu, pewarna yang disukai ramai.......sesuaikan kepekatannya

 Tuang sedikit dalam acuan.... kalau elok jer keluarnya maka dah jadi lah tu...
kalau susah nak keluar maknanya kurang air.....pekat sangat tuhh...
kalau laju semacam sampai tak jadi pattern bile dijala...tambah tepung...

 Haaa... bila dijala elok jer pattern macam ni siap dah....start episod menjala...

 Bila dah masak lipat kanan kiri anggaran macam nih.....
kalau lebar sangat nanti jadi panjang gulungannya....selok2 jer tau....

 Then gulung..... rapatkan sikit supaya taklah besar sangat gulunganya....

 Beberapa minit kemudian....siap 20 gulungan..... cukuplah tu.....
Roi jala zombi.......roti jala ungu warna cintaku....

 Kita makan dengan kari ikan kayu.....yang mama masak bersama terung....
kari ni mama tak guna santan...sebab dah letak kerisek kelapa ....

Ada masa lagi nih... kentang pun banyak...kita buat salad kentang
dengan sosej ayam dan timun Jepun..... gaul dengan mayonis jer.....
Haa...siapa kata memasak tu susah...meh sini nak kena cubit tu....

Wednesday, July 25, 2012

Dari Perak ke Itali......

 Italian lar sangatnya.... masak Spagheti bolognase atas permintaan Arsyad 
sejak sebelum puasa lagi.... mama dok tangguh tangguh tunggu abang balik....
dah abang tak balik2 sebab tengah buat latihan praktikal untuk thesis dia di Sungkai...
buat jer lah.... semua terjah spagheti dulu..... masing2 kepedasan sebab
tergigit cili padi....huwaa...pedas giler.... 

 Mama ngan ayah tetap memilih nasi... lauk simple dimple jer....
goreng tempe dan peria bersalut tepung....

 Buah peria tu kita belah dua.... buang biji dia..... then hiris nipis2 .....
celup dalam tepung yang dah dibancuh.... goreng dalam minyak panas2.....
hingga garing...... tempe pun buat macam tu juga.....

 Gulai tempoyak stail orang Perak... senang sangat buatnya...jangan mengada2 nak beli....
beli tempoyak pun jangan juga...buat seniri jer bukan pun susah....
bila musim durian tu belilah lebih yg murah2 tu ke..... buang bijinya dan simpan 2 hari 
kat luar dulu then baru simpan dalam fridge......bila2 boleh guna.....
nak menggulai just blend cili api dan cili merah dengan kunyit hidup.....
masak bersama 3 cawan air dan 3 sudu tempoyak, sedikit garam, gula dan 3 batang
serai yg dah diketuk.... sebiji tomato belah 4 dan 2 terung yg dibelah ikut suka....
masak hingga ikan kembungnya masak betul......
Alahai...gambar blur pulak.... kerabu selom dan pegaga.....
resepinya dah banyak kali post...boleh rujuk kat post sebelum2 ni.....

Martabak ayam yang Hana beli kat kafe Abim sementara menunggu Arsyad
habis kelas petang tadi........ dengan kuah kari ayam......
 Pukul 5.30 tadi mama dah siap memasak semua...cuma tinggal nak buat air minuman jer....
itu tugas Hana dan Iera..... ehhh mana datang sandwich ni....owhhh...ada jiran hantar...
Alhamdulillah...... ada kudapan untuk diorang malam ni.....

Macam 'diorang' jer yang puasa..... beria2 keletihan beratur tidur memanjang
kat dapur.... orang nak lalu lalang pun payah dibuatnya......haissyhh...
tu bukan letih kelaparan....tapi kekenyangan sebab baru lepas makan...
'diorang' ni tiap hari kena bagi makan kenyang2 dulu sebelum azan..... 
kalau tidak alamat penuh atas meja dengan 'diorang'...main terjah jer lauk dah nak suap
ke mulut pun 'diorang' ni akan jilat sama...yang dalam pinggan jangan ceritalah....


Tuesday, July 24, 2012

Murah rezeki di bulan Ramadhan

 Murahnya rezeki kita pada hari ini..... ada anak murid mama Muhd Ammar....
satu kelas dengan abang dari Tg 1-3 kat ABIM dulu..... dia meniaga Laksa kat 
bazar Ramadhan seksyen 7 ni rupanya.... entah apa mimpinya....
tetiba dia teringat kat 'Cikgunya'.... hantar 5 bungkus Laksa ni..... alahaiii...
banyaknya..... Arsyad kata sedap sangat sampai mengulang beberapa kali...
sahur pun makan lagi.... moga murah rezeki Ammar nanti...ameen...

 Mama masak Mee yee jer untuk berbuka hari tu.....mee yee Itik tu..... 
tapi tu lah masa Ammar hantar laksa mama 
tak siap lagi memasaknya.... takde balas apa2 pun ...nanti2 kita hantar lah ya....

Untuk bersahur mama masak nasi lemak dan sambal tumis ikan bilis....

Masak sendiri kan lebih jimat...

Masa baca facebook, ramai betul yang komen pasal harga makanan di bazar Ramadhan mahal giler.... mahal melampau.... rasa tak sedaplah.... ayam keras macam kayu.... kuih tawar dan tidak berlemak... macam2 komen.....


Rasanya daripada kita merayau kat bazar tu lebih baik kita balik rumah memasak sendiri.... mama dulu pun kerja juga, dengan anak lima orang yang sedang membesar dan berselera jer makan rasa tak berbaloi langsung kalau beli makanan di bazar... sesekali tu beli juga sebagai tambahan..  contohnya beli kuih muih ikut selera anak2... sebab kalau nak buat sendiri ikut selera anak2 mesti tak sempat punya...


Tapi sejak dah besar2 ni diorang lebih suka makan yg dimasak di rumah jer.... lebih segar dan bersih.... lagipun dah pandai buat kuih seniri.... kalau setakat kuih Buah Melaka atau Ondeh2 tu Iera pun pandai buat....



 Uli jer tepung pulut dengan sedilit air dan garam.. pewarna ikut suka....
Bulat2kan dan bubuh inti gula Melaka then masukkan dalam air mendidih....
bila dah timbul angkat dan toskan.....

 Sediakan kelapa parut yg dah digaul gula dan garam.... yang jadi keperangan tu
sebab Hana masuk dalam mikrowave ....then gaul jer bebola yg dah tos....
haaa kan dah siap ...nak makan banyak buat banyak...
nak makan yg kaler pink ke biru ke.... buatlah ikut suka hati.....
kalau beli belum tentu rasanya dia lembut gebus.... entah2 yg semalam punya....euww


Hana pun suka buat popia.... mama cuma sediakan inti jer...dia akan gulung dan pack dalam tupperware boleh goreng atau kukus bila2 masa nak.....


Takdenya susah memasak ni sebenarnya.... antara nak dengan tak nak jer..... bila fikirkan pahala memasak untuk orang berpuasa ni tersangatlah banyaknya....... tu yg menung tiap hari nak masak apa untuk anak2 aku hari ni...... Moga Allah bagi kesihatan yang baik untuk mama......