Friday, June 8, 2012

Senang jer lar sebenarnya buat Lasagnea....

 Dah banyak kali buat Lasagnea ni...setiap kali buat rasanya memang berbeza....
sebab mama guna dan campur apa saja bahan yg ada di dapur waktu tu.....
masak ni bukan susah sebenarnya...cuma Malas ke Rajin jer.....
inti dia buat cam biasa..... panaskan daging cincang yg dah dibasuh dalam kuali....
bila kuah dia dah mula sejat masukkan jer serbuk kari, serbuk cili, hirisan bawang dan garlic....
 tambah sedikit air....gaul dan biarkan merenih sampai kuah dia sejat...masukkan kentang dadu,
karot dadu, garam, gula, dan tomato cincang....masak lagi....
Bila daging dah mulai empuk ....sesuaikan rasanya...tambah sos tomato kalau suka...
cili padi tumbuk kalau nak.... perisa kalau ada....jangan sampai kering sangat...
taburlah bawang goreng ke...daun sup bawang ke... dried herbs ke...oregano ke...
 Kat dapur lagi satu kita panaskan 3 sudu besar butter sampai cair dan perang...
masukkan 3 sudu besar tepung gandum...kecilkan api.... kacau rata....
masukkan susu ...ma guna 1 cwn susu cair + 1 cwn air.....
tambah garam sket.....kalau ada sup cendawan instant tu lagi senang....
dah larutkan masukkan jer.....kalau ada cheese letak sekeping...kacau rata....
Kemudian kita rebus atau celur sekejap kulit lasagnea tu dulu supaya lembut...
kalau tak celur bila dibakar jadi keras kebekang...... ada gak jenama yg tak perlu celur...
baca kat kotak lasagnea tu cara menggunakannya dulu....
jangan dicelur sekali gus... celur 3-4 keping utk lapisan pertama dulu....
untuk lapisan seterusnya celur kemudian, sbb kalau dia lama dicelur akan melekat
antara satu sama lain...dah lah susah nak ditanggalkan.....
 Memula ratakan inti daging dalam baking tray yg kita dah sapu butter....
mama guna separuh sebab nak buat 2 layer jer...sbb kulitnya cukup utk 2 layer...
kemudian tuang rata sos putihnya pulak...ratakan sampai menutupi semua inti....

 Susun kepingan atau parutan cheese yg kita ada.....mama guna sikit jer...
nak letak lebih kat bahagian topping nanti....kemudian letak kulit lasagnea....
Celur lagi 3-4 keping kulit lasagnea yg selebihnya untuk lapisan terakhir ni
 Sendukkan dan ratakan lagi inti daging yg selebihnya......
 Sendukkan sos putih secukupnya hingga menyelaputi keseluruhan inti...
sos putih ni penting gak sbb untuk melembapkan lasagnea bila dibakar....
 Tutup sos putih tadi dengan kulit lasagnea yg dah dilembutkan tadi.....
susun kepingan atau parutan cheese yg disediakan.....

Ni kiranya dah siaplah.....so boleh masukkan dalam oven 
Setkan convection 160oC 30 minit......

Alahaiiii...rasa terlama sangat lah masa bakar...hangus dah cheesenya....
lain kali kita setkan 160oC 20 minit jer kot.....

No comments:

Post a Comment