Acar timun dan carrot ni kita siapkan dulu....
just hiris timun, carrot, buah tomato yg dibuang biji,
epal hijau, bawang besar, cili merah...
gaul semua tu dan perah jus lemon atau limau kasturi...
sesudu kecil garam dan gula secukupnya.....
simpan dalam petiais.... dah nak makan nanti baru keluarkan...
Salarta ... tapi .sebab tak pedas...ayah mesti tak suka nanti...
so mama modified sket.... 3 cili merah, 10 cili padi, sedikit belacan...
diblend kasar jer.... kalau yg ori mana ada letak belacan....
lepastu gaul dengan sedikit jus limau kasturi, tomato cincang,
sedikit gula dan sedikit hirisan daun ketumbar....
Jangan lupa goreng papadum dulu...sejukkan dalam tupperware...
Itik masak kicap pedas.... mula tu nak masak merah itik ...
bila ayah rasa..dia kata tak sedap sangat...so mama tambah setengah
cawan kicap lemak manis kipas udang..barulah rasanya jadi umphh....
Blend 2 bawang besar, 10 garlik, 2 inci halia, lengkuas,
5 batang serai, 2 sudu lada hitam.....
kemudian tumis hingga masak...masukkan itik dan tambah air....
Biar hingga empuk dan masukkan kicap.....
sebelum tutup api masukkan daun ketumbar.....dan hirisan tomato
Kambing memanglar tak suka mandi.....tapi bila kita masak jadi nasi mandy..
sedaplah sangat.... nak nasi mandy yang power rasanya gunalah
Beras Basmathy Parboiled....yg harganya 5kg tu RM48...amek kaww....
tapi mama takde lah guna beras ni...guna Kashmir Basmathy jer...yg 5kg RM26 tu
Daging kambing tu kita rebus dengan 15 biji pelaga, 15 cengkih, 15 biji lada hitam
1sk jintan putih,1" halia yang dihiris...
1 biji hirisan buah pala kalau ada...mama lupa nak letak....
walhalnya ada jer buah pala kat peti ais yg jeruklah tapi....
ehhh boleh guna ke pun...patutlah Allah bg mama lupa nak letak...
memang tak boleh kot...tak senonoh jer kan...
Bila kambing dah hampir empuk ambil air rebusannya ...
Basuh 4 cawan beras dan masukkan dalam rice cooker...
masukkan 5 cawan air rebusan ....sementara tu kita tumis 5 buah pelaga, 5 cengkih,
5 lada hitam dengan minyak zaitun....kalau takde minyak sapi pun okey..
dah baik bau masukkan dalam rice cooker...masuk garam dan biar nasi masak...
bila nasi dah sejat masukkan daun ketumbar....
kalau macam keras jer nasinya tambah air rebusan lagi....
kalau suka renjiskan pewarna kuning....masa ni ada kaler biru
ngan hijau jer...so mama tak bubuh kaler pun.....bagi nampak ori....
Alhamdulillah..... kalau makan kat kedai mau RM8 sepinggan nih..
masak seniri boleh ulang makan berapa kali pun......
No comments:
Post a Comment