Mama suka buat kerabu selom ni sebab semua orang suka makan kerabu ni....nak buat pun senang...tambah senang sebab kalau buat sekali boleh makan 3 hari hehe.....simpan siap2 dalam 3 tupperware utk 3 hari
Ayah pun dah tanya-tanya lama mama dah tak buat kerabu pegaga. Ya lah, sekarang ni susah nak jumpa pegaga kat pasar ke pasaraya....kenapa ya....
Kat rumah ada tanam pegaga, tapi pegaga air, dah try buat sekali, macam tak berapa sedap la, keras sket daunnya....
Kelapa parut putih digoreng tanpa minyak hingga naik bau
jangan lama sangat nanti liat.....
Cili padi, cili merah hiris dan goreng
Bawang besar dihiris dan digoreng
ikan bilis digoreng
sedikit belacan digoreng
Kemudian tumbuk semua bahan di atas
then gaul dengan kelapa yg sudah digoreng
Daun selom dihiris kasar
kemudian gaul bahan perencah dan garam
sesuaikan rasanya....
dah siap......
No comments:
Post a Comment