Tuesday, August 7, 2012

Lopez de zahra

Tengah mama merancang2 nak masak apa lah petang ni...bila tanya ayah...
hurmmm masak jer lah apa2 mama....mama ni dah kering idea nak masak tau...
tetiba Hana kata dah lama tak makan benda yg segitiga makan dengan kuah gula tu...
ishhh dah terbayang dalam kepala tapi nama pulak dah lupa....
siap google cari imej kuih melayu baru ingiat inama dai....
melampau sungguh.... nampak sangat dah lama tak makan kuih nii kan....

Bukan susah pun membuatnya...kira geng2 kueh buah Melaka jugalah....
Rendam jer pulut 1 jam kot...lepas tu blas dan kukus...dengan sedkt garam
dan pewarna suka suka hat.... kta guna hjau.... kukus hngga masak...
oh ya sedkt santan pekat...nak bg lemak berkrm....bla dah masak sejukkan sekejap..
Lepas tu buatlah bentuk segtga ke bulat ke luv ke.....suka suka hat...
gaul dengan kelapa parut puth yg dah dgaul garam......

Sementara tu buat syrup gula Melakanya..... bla nak makan...
tuang jer syrup tu macam nh..... dah boleh makan.....
masa mama kecl dulu arwah nenek suka buat guna ubkayu....
rasanya lag sedap sebenarnya....kaedahnya sama jer......owhhh terngnya...
nak carlah ub sap parut esok...hehe...mengdam lah pulak rasanya....

Rasa terngn pulak nak makan mehoon goreng...tap kalau mama buat mest dorang 
tak suka makan....so mama buat suhun goreng jer lah....basanya dorang suka....
bel 1 kg suhun terus... puas hat dapat makan suhun banyak2 macam nh...
kalau bubuh suhun dalam sayur selalu jer dorang berebut nak suhun banyak...
haaa amek kaw.... makan dengan nas panas2 pun sedap sangat.....



No comments:

Post a Comment