Petai atau nama saintifiknya Parkia speciosa dikenali sebagai kekacang busuk (stinky beans) di Australia. Nama lainnya zawngtah, peteh, sataw dan yongchaak.
Mungkin anda akan mengubah persepsi tentang petai selepas membaca tentang kebaikannya yg telah dibuktikan secara saintifik:
Petai mengandungi gula semulajadi- sukrosa, fruktosa dan glukosa. Ditambah pula dengan kehadiran serat, ia memberi bekalan tenaga segera, tambahan dan simpanan. Kajian menunjukkan dengan pengambilan 2 hidangan petai cukup untuk membekalkan tenaga kerja berat selama 90 minit. Sepatutnyalah petai menjadi hidangan para atlit berjaya di dunia. Bukan hanya membekal tenaga petai juga membantu kita mengekalkan berat badan. Ia juga dipercayai membantu mengelak atau mencegah dari pelbagai penyakit. Kemurungan:Kajian yg dilakukan oleh MIND menunjukkan petai dapat mengurangkan sindrom kemurungan. Ini kerana petai mengandungi tritofona, sejenis protein yg akan ditukarkan kepada serotinina oleh badan, menyebabkan badan merasa lega, meningkatkan rasa seronok dan membuat kita lebih gembira.
Sindrom Pra Haid: Lupakan saja pil penahan sakit, makanlah petai. Kandungan Vitamin B6 di dalam petai membantu melancarkan perjalanan glukosa di dalam darah, yg akan mempengaruhi emosi kita.
Anemia: Petai mengandungi kadar zat besi/ ferum yang tinggi, membantu meransang pengeluaran haemoglobin dalam darah secara langsung akan mengurangkan anaemia.
Tekanan Darah Tinggi: Petai yg unik ini dipercayai mengandungi kadar potassium tinggi yg rendah garam, cukup baik untuk mengurangkan tekanan darah. Kajian ini disokong oleh US Food and Drug Administration, yg membenarkan penggunaan petai untuk mengurangkan risiko tekanan darah dan angin ahmar.
Kuasa Minda 200 orang pelajar sekolah di Twickenham (Middlesex) diberi hidangan mengandugi petai untuk sarapan, makanan ringan dan makan tengahari untuk meningkatkan keupayaan minda mereka. Didapati, kandungan potassium di dalam petai menyebabkan mereka lebih fokus semasa belajar.
Sembelit: Kandungan serat yg tinggi di dalam petai membantu mereka yg menghadapi masalah sembelit tanpa mengambil julap.
Senak Perut: Salah satu cara paling berkesan untuk mengatasinya ialah dengan membuat milkshake petai bercampur madu. Petai dengan bantuan madu akan melegakan ketidak selesaan perut, meningkatkan kadar gula dalam darah manakala susu membantu melegakan dan megembalikan kekurangan air dalam badan.
Pedih Hulu Hati: Petai merupakan antasid secara semulajadi, jadi sekiranya anda mengalami pedih hulu hati, makanlah petai, InsyaAllah ia akan melegakan..
Morning Sickness: Mengambil petai di dalam hidangan atau sebagai kudapan akan meningkatkan kandungan gula darah dan dapat mengelakkan rasa mual bagi mereka yang sedang mengandung.
Gigitan Nyamuk: Dengan menyapukan bahagian dalam kulit petai pada kawasan gigitan nyamuk, didapati dapat mengurangkan rasa gatal dan bengkak.
Saraf: Kandungan vitamin B yg tinggi dalam petai dapat membantu melegakan sistem saraf.
Ulser: Petai merupakan makanan yg dapat mengelak dari masalah sistem penghadaman. Petai dapat menutralkan asid berlebihan di dalam sistem penghadaman dengan cara menyaluti seluruh permukaan perut kita.
Mengawal Suhu badan:
Tekanan emosi:
Ketuat:
Mungkin anda akan mengubah persepsi tentang petai selepas membaca tentang kebaikannya yg telah dibuktikan secara saintifik:
Petai mengandungi gula semulajadi- sukrosa, fruktosa dan glukosa. Ditambah pula dengan kehadiran serat, ia memberi bekalan tenaga segera, tambahan dan simpanan. Kajian menunjukkan dengan pengambilan 2 hidangan petai cukup untuk membekalkan tenaga kerja berat selama 90 minit. Sepatutnyalah petai menjadi hidangan para atlit berjaya di dunia. Bukan hanya membekal tenaga petai juga membantu kita mengekalkan berat badan. Ia juga dipercayai membantu mengelak atau mencegah dari pelbagai penyakit. Kemurungan:Kajian yg dilakukan oleh MIND menunjukkan petai dapat mengurangkan sindrom kemurungan. Ini kerana petai mengandungi tritofona, sejenis protein yg akan ditukarkan kepada serotinina oleh badan, menyebabkan badan merasa lega, meningkatkan rasa seronok dan membuat kita lebih gembira.
Sindrom Pra Haid: Lupakan saja pil penahan sakit, makanlah petai. Kandungan Vitamin B6 di dalam petai membantu melancarkan perjalanan glukosa di dalam darah, yg akan mempengaruhi emosi kita.
Anemia: Petai mengandungi kadar zat besi/ ferum yang tinggi, membantu meransang pengeluaran haemoglobin dalam darah secara langsung akan mengurangkan anaemia.
Tekanan Darah Tinggi: Petai yg unik ini dipercayai mengandungi kadar potassium tinggi yg rendah garam, cukup baik untuk mengurangkan tekanan darah. Kajian ini disokong oleh US Food and Drug Administration, yg membenarkan penggunaan petai untuk mengurangkan risiko tekanan darah dan angin ahmar.
Kuasa Minda 200 orang pelajar sekolah di Twickenham (Middlesex) diberi hidangan mengandugi petai untuk sarapan, makanan ringan dan makan tengahari untuk meningkatkan keupayaan minda mereka. Didapati, kandungan potassium di dalam petai menyebabkan mereka lebih fokus semasa belajar.
Sembelit: Kandungan serat yg tinggi di dalam petai membantu mereka yg menghadapi masalah sembelit tanpa mengambil julap.
Senak Perut: Salah satu cara paling berkesan untuk mengatasinya ialah dengan membuat milkshake petai bercampur madu. Petai dengan bantuan madu akan melegakan ketidak selesaan perut, meningkatkan kadar gula dalam darah manakala susu membantu melegakan dan megembalikan kekurangan air dalam badan.
Pedih Hulu Hati: Petai merupakan antasid secara semulajadi, jadi sekiranya anda mengalami pedih hulu hati, makanlah petai, InsyaAllah ia akan melegakan..
Morning Sickness: Mengambil petai di dalam hidangan atau sebagai kudapan akan meningkatkan kandungan gula darah dan dapat mengelakkan rasa mual bagi mereka yang sedang mengandung.
Gigitan Nyamuk: Dengan menyapukan bahagian dalam kulit petai pada kawasan gigitan nyamuk, didapati dapat mengurangkan rasa gatal dan bengkak.
Saraf: Kandungan vitamin B yg tinggi dalam petai dapat membantu melegakan sistem saraf.
Lebih berat badan: Petai dipercayai dapat mengurangkan berat badan. Kajian yg dilakukan di Institut Psikologi di Austria menunjukkan berlebihan berat badan berpunca daripada perasaan tekanan yg menyebabkan tekanan darah tinggi. Dengan mengambil petai, seseorang akan dapat mengurangkan tekanan perasaan yg menyebabkan darah tinggi. Secara langsung, akan mengurangkan risiko berlebihan berat badan.
Ulser: Petai merupakan makanan yg dapat mengelak dari masalah sistem penghadaman. Petai dapat menutralkan asid berlebihan di dalam sistem penghadaman dengan cara menyaluti seluruh permukaan perut kita.
Mengawal Suhu badan:
Sesetengah kaum tertentu menganggap petai sebagai "makanan penyejuk" yg dapat merendahkan suhu badan secara fizikal dan emosi ibu mengandung. Contohnya di Hoiland, ibu mengandung mengambil petai supaya bayi yg dilahirkan mempunyai suhu rendah.
Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Didapati petai membantu pengidap SAD kerana kangungan Triptofananya boleh meningkatkan nilai emosi secara semulajadi.
Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Didapati petai membantu pengidap SAD kerana kangungan Triptofananya boleh meningkatkan nilai emosi secara semulajadi.
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.
Merokok:
Merokok:
Petai dipercayai membantu seseorang untuk berhenti merokok. Kandungan vitamin B6, B12, Potasium dan Magnesium didapati membantu proses pemulihan akibat kesan sampingan nikotina.
Tekanan emosi:
Potasium merupakan mineral sangat penting, yg membantu mengawal degupan jantung secara normal , untuk menghantar oksijen ke otak dan mengawal keseimbangan air dalam badan.Kadar metabolisme seseorang akan meningkat semasa mengalami tekanan emosi, tugas potasium untuk merendahkannya. Dengan mengambil petai yg tinggi potasium, keadaan ini akan terkawal.
Angin Ahmar:
Angin Ahmar:
Mengikut kajian dalam "Jurnal Perubatan New England" memakan petai dalam diet seharian akan mengurangkan risiko kematian akibat angin ahmar sehingga 40%.
Ketuat:
Mereka yg menggunakan kaedah semulajadi untuk mengatasi masalah ketuat mendapati, dengan menggosokkan isi petai dan membiarkannya akan membunuh ketuat. Letakkan sedikit petai di bahagian ketuat, tampal dengan plaster, biarkan beberapa jam.
Kesimpulannya, petai merupakan penyembuh semulajadi untuk beberapa penyakit. Berbanding dengan epal, petai mengandungi 4 kali ganda protein, 2 kali ganda karbohidrat, 3 kali ganda posforus, 5 kali ganda vitamin A dan zat besi/ferum, dan 2 kali ganda vitamin dan mineral yg lain. Juga kaya dengan potasium yg merupakan makanan paling berkhasiat yg mudah didapati. Jadi mungkin kini tibalah masanya untuk kita menukar frasa yg biasa kita dengar ini kepada " A Petai a day keeps the doctor away".
Alhamdulillah... ketuat di tapak kaki anak saya yg dah bertapak di situ selama lebih 5 tahun hilang terus selepas dibubuh petai sekali jer....
ReplyDeleteMemula bersihkan ketuat tu, gosokkan petai kat ketuat, tampal sedikit petai pada ketuat dengan plaster, biar semalaman.
Esoknya kecut dan beberapa hari kemudian bersih terus....kenapalah lambat sangat mama tahu benda ni...katanya sambil mengucapkan syukur....sbb lepas ni tak payah nak buang secara brutal...kena korek dengan ketip kuku sampai berdarah...huhu sakit....
selamat mencuba.
Best sangat petai ni nyum3. Senang-senang lawatlah www.kindhearty.blogspot.com
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
ReplyDeleteπ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570