Friday, December 14, 2012

Crepe durian Musang King berjanggut...

Memula sediakan dulu adunan tepungnya... mama guna 500g gandum,
1 liter santan, sedikit garam, 5 bj telur dan pewarna kuning....
blend jer lepas tu tapis ....


Lepas tu buatlah kulit crepe tu macam buat dadar.... nak buat kuih
ketayap atau lempeng....

Buat semua sampai habis tepung tu...biarkan sejuk...terbalikkan crepe
masa menyejukkan tu... supaya yg kilat di luar nantinya

Dah siap crepe tu...putar Whipping cream dengan sedikit gula halus...
rasa dulu...sesetengah cream dah ada gula...so tak perlu tambah gula...
putar sampai kental dan membeku....

Buang biji durian dan lecek sedikit supaya senang bila nak disudu
ke dalam crepe nanti....

Letak sedikit creme yg dah dikentalkan tadi tu....

Letak sedikit durian di atas cream....

Tutup durian dengan creme sedikit lagi....then lipat 

Hasilnya sepatutnya padat dan gebu...tapi yg ni macam tebal
pulak crepenya...dah lah macam senang koyak...

Dah siap semua...simpan dalm fridge....belah crepe bila dah sejuk...
Alahaiii....dah agak dah mesti ayah tak sukaaaa.....

Tugas membersihkan bekas sisa cream tadi dilaksanakan dengan baik
oleh Sunny dan Kashiii.....sampai licin dijilatnya....

No comments:

Post a Comment