Setelah menunggu sekian lama.... dah lebih 2 bulan juga rasanya
sejak durian belanda ni berputik.... Alhamdulillah besar sungguh saiznya
beratnya mencapai 1.95kg...kalau se kg RM10 maknanya .....
kalau beli ni harganya RM19.50.....Subhanallah.....
Masa bagi makan Ayam Belanda kat dalam rebannya petang tadi,
ma nampak ada sekor ayam ni menung duduk diam jer...
mama halau2 pun diam....ingatkan kaki dok tersangkut
kat mana2 celah pagar ke...rupanya tak sihat....kesiannya.....
dok layu tunduk diam membisu seribu bahasa...bila diangkat pun menyerah
diri jer takde perasaan nak meronta ke apa.... alahaiiii sakit apa pulak ni....
rasanya ayam betina ni ....ohh demam rupanya....kot lah demam rindu ke apa...
maka mama pun temukan jejak kasih dengan rakan se Warganegaranya
si Durian Belanda ni....ehhh hampir sama besarlah.....
Ehhh...si Lucky ni sebok pulak nak ambil tahu ...siap usha ayam belanda
tu dengan ekornya....buat tak faham jer.....
siapalah nak merawatnya pun dah senja kala ni...
cemana nak rawat pun malas nak fikir..
demam sebab cuaca panas sangat hari ni ke....
cara mudah.....jom kita simpan dalam freezer jer lah
jadi lauk esok lah nampaknya.....Alhamdulillah....bila siang ayam nih
dah ada beberapa biji telur rupanya dalam perutnya....hurmmm
diameter dia....
Beginilah rupa durian Belanda tu bila dibelah.....walahhhh....
rasanya manis-masam-manis.... sebab bila kita gigit tu memang rasa dia
kejap manis...kejap masam-manis...kiranya sedaplah...hehe...
puas hati dapat makan hasil tanaman sendiri...ehhh tanaman ayah....
banyak khasiatnya..antara buah paling tinggi kandungan antioksidan
yang sangat baik untuk mencegah kanser...dan penyakit lain....
Malam ni kita layan Nasi Bukhari Ayam .....senang jer cara masaknya...
tumiskan hirisan bawang, karot yg didadu, rempah tumis....
bila dah layu masukkan rempah Bukhari jenama Faiza ke...mana2 yg jumpalah..
tambah puree tomato, 2 bj tomato cincang, daun ketumbar, garam....
lepas tu tambah air sket...masukkan ayam yg dibelah 4....bila ayam half cooked
keluarkan ayam jer....masukkan dalam tray, bakar 200 oC 30 minit.....
rempah dalam periuk tu tambah air secukupnya dan bila mendidih masuk beras
tanak dalam rice cooker...bila nasi dah masak...masukkan semula ayam bakar
dalam nasi dan kambuskan ayam dalam nasi.....dah siap....
bila nak makan hidanglah bersama bawang goreng....
Sementara nasi dan ayam tu masak...kita buat Dalca sayur.....
masak macam masak kari ayam tu....masukkan kaki, dan tengkuk ayam
sebagai perencah...masukkan kentang, terung, karot, kacang buncis,
dan sebarang sayur yg bersesuaian.....bila semua dah empuk, masuk
sedikit santan dan sesuaikan rasanya......kalau malas pi beli jer kat mana2
restoran berhampiran rumah kita....haha....ehhh jangan lupa masuk
kacang dhal yg dah siap rebus...tak jadi Dalca ler kalau takde kcg Dhal.....
Ulaman yg ada dalam fridge ni jer pun...Daun Tenggek-burung
kena ada sambal belacan baru ngam......Blend jer 10 cili padi,
2 cili besar, sedikit belacan, sedikit gula, dan air asam jawa,
bila dah siap blend...jangan blend halus sangat.... masuk dalam mangkuk,
gaul dengan hirisan tomato dan bawang......
No comments:
Post a Comment