Tuesday, August 30, 2011
Ketupat, ketupat Palas dan Lemang
Plannya hari ni nak gi Warta ke kedai kain Silk house kat tgkat 3 nun nak tebuk langsir.... tapi tak jadi gi belah pagi sbb teringat ayah nak beli kasut...gi ngan ayah petang nantilah....
So start masak awal hari ni...petang nanti lepas asar boleh ke Warta... makanan berbuka pun dah siap... pagi lagi dah merebus ketupat mini jenama Nona.... malangnya terkurang air rebusan, sbb merebus dalam pressure-cooker mana nak nampak air dah sejat ke... sedar2 dah bau hangit...huwaa ketupat hangit....mujur sikit jer yg hangitnya....
Gi ke Warta tadi nampak ada orang jual ketupat palas....beli 10 bj jer...sbb Hana sorang jer yg dok sebut2 pasal ketupat ni...nak rezeki dia, balik ke rumah jiran depan rumah pulak hantar 20 bj ketupat palas juga....
Hari ni untuk menu berbuka mama masak ....
So start masak awal hari ni...petang nanti lepas asar boleh ke Warta... makanan berbuka pun dah siap... pagi lagi dah merebus ketupat mini jenama Nona.... malangnya terkurang air rebusan, sbb merebus dalam pressure-cooker mana nak nampak air dah sejat ke... sedar2 dah bau hangit...huwaa ketupat hangit....mujur sikit jer yg hangitnya....
Gi ke Warta tadi nampak ada orang jual ketupat palas....beli 10 bj jer...sbb Hana sorang jer yg dok sebut2 pasal ketupat ni...nak rezeki dia, balik ke rumah jiran depan rumah pulak hantar 20 bj ketupat palas juga....
Hari ni untuk menu berbuka mama masak ....
Ketupat mini Nona yg separa hangit...
Ketupat Palas yg beli di Warta tadi....
Lemang jagung yg ayah masak semalam...
tersangatlah sedapnya....tiap tahun jiran tetangga dan sedara mara di kampung
akan ternanti2 akan kehadiranya....
ada lagi satu yg best juga...Lemang pulut hitam...
pun sedap lemak mengancam....
Kuah kacang rasanya semua rumah akan buat....
Sayur sambal goreng ...
Rendang daging....
Sementara tunggu ketupat masak tadi
sempat buat kek coklat....
Mencabut bulu itik dan ayam Belanda...
Weii... apa tu....
Wooo....tahan panas ke...
memotong ayam itik yg sudah disiang....
Mencabut bulu itik dan ayam Belanda...
Weii... apa tu....
Wooo....tahan panas ke...
memotong ayam itik yg sudah disiang....
Semoga kita bertemu lagi di Ramadhan akan datang InsyaAllah...
YaAllah terimalah segala amalan kami di bulan Ramadhan ini
panjangkanlah umur kami dalam kebaikan
ameen
Sunday, August 28, 2011
Biskut Badam dan Kornflakes madu
Biskut Badam ni sebenarnya dah dibuat semalam, tapi lupa nak amek gambar...masa proses pembuatannya. Cari acu nak terap bentuk yg selalu orang buat biaskut badam, tapi tak jumpa. Masa kemas2 gari tu rasa dah simpan satu bekas segala bentuk acu tapi bila nak guna dia hilang entah ke mana.... kang lepas raya jumpa lah tu. Geram betul.... sudahnya buat bentuk bulan sabit jer lah....dan coklat chips bentuk bulan penuh....haha...
Ikut resepi Hanieliza jer...sbb dah buat tahun2 lepas memang sedap dan rangup.....
240g butter, 160g gula halus- pukul hingga gebu
masukkan 2 bj telur dan sedikit esen vanila
masukkan pula 360g gandum dan 120g badam kisar
Jadikan doh yg lembut, canai dan terap ikut suka
letak badam flakes atas biskut dan sapu telur
bakar pada 180'C selama 15min.
Konflakes madu ni dah kira menu biskut raya-wajib-buat.
Pun tiru resepi Hanieliza juga.....
Panaskan 150g butter, 90g gula, 5sb madu
Bila dah larut semua....tutup api
Masukkan 250g kornflakes- ramas sket,
100g badam cincang,100g coklat chips
gaul rata dan sudukan ke dlam paper cup
tabur coloring rice....
bakar 170'C selama 10min.
Yang dalam paper cup comel untuk dihidang kepada tetamu
Yang dalam paper cup besar... er paper cup muffin
untuk makan seniri....senang sket, tak banyak sampah
makan 1 dah cukup.....kalau yg kecil2 tu kena makan 5 baru puas...
Yang dalam paper cup besar... er paper cup muffin
untuk makan seniri....senang sket, tak banyak sampah
makan 1 dah cukup.....kalau yg kecil2 tu kena makan 5 baru puas...
Dah letih buat biskut raya rasa malasnya nak memasak untuk berbuka kan.... uwaaa.... nak masak apa ni ya. Masak yg simple2 jer lah mama.... apa yg simple tu...nasi goreng jer boleh ke..... Boleh jer..... tapi mama malas nak makan nasi goreng....
Malam ni ayah nak buat lemang... so kenalah ada rendangnya
maka masak rendang pedas daging jer lah yg senangnya
masak lebih sket...boleh simpan fridge makan pagi raya
Sup sayur campur.... mushroom, tomato, sawi....
Alah... kita goreng nugget jer lah....
Nugget Ayam Tempura....
Ayah nak buat lemang... lemang biasa, lemang pulut hitam
dan lemang jagung.....rebus dulu pulut hitam....terlebih pulak...
yg lebihnya... kita buat bubur pulut hitam lah ya....
Saturday, August 27, 2011
Popia Nestum dan Stew Ayam
Masa ronda2 ke kedai mana entah dah lupa... ternampak Popia Nestum 150 batang RM18.... kalau 150 btg ni rasanya tak sampai 2 hari dah licin. Susah sangat ke buatnya....cer kita godam blog sesiapa yg dengan baik hatinya nak menunjukkan gaya membuatnya...maka terjumpalah beberapa blog yg membuatnya.... wah senang jer....tunjuk ke Ira, Hana dan Aiman cara buat.... maka diorang pun beroperasi tak sampai 1 jam dah siap digoreng...buat 2 paket popia tu... 1 paket ada 40 keping, 1 keping tu dapat 8 pcs popia nestum yg comel2.... wah banyak juga....
Tugas Aiman dan Hana menggulung popia
guna lidi sate untuk dijadikan acuannya...then gam dengan air masak jer
Tugas Ira menggunting gulungan popia tu menjadi keratan comel
then mama akan menggorengnya
Lepas digoreng kita tabur dengan campuran nestum, gula dan Horlicks
yg digaul rata....nestum tu blend dulu ya...
kalau suka manis lebihkan gula....
Sambil tangan tu buat kerja macam2 cadngan dibuat untuk hidangan berbuka
sudahnya mama buat jer piza...
sementara diorang mengerjakan popia tu
mama memasak inti daging dan menguli doh untuk piza....
Canaikan doh dan cucuk dengan garfu...bakar 200 djh celcius 10 minit
keluarkan dr oven, sapu Kimball Pasta sos jer...
ratakan inti daging dan susun cendawan butang, nanas dan cheese
bakar semula 200 djh cel selama 15 minit
Dah siap....
Untuk kelainan mama canaikan doh....sapu sos, ratakan inti, cendawan dn nanas
kemudia gulung inti rapat dan padat
potong kepada 9 bahagian....letak dalam paper cup
bubuh cheese dan bakar 200 djh celcius 15 minit
Selepas dibakar....jadi gebu begini.....dan cheezyyy....
Limau mandarine.....
Stew Ayam dengan kentang dan karot
Hari ni tak masak sayur pun sebab kerabu paku dan bunga pisang semalam ada lagi dalam fridge...
Alhamdulillah...syukur....
Hari ni tak masak sayur pun sebab kerabu paku dan bunga pisang semalam ada lagi dalam fridge...
Alhamdulillah...syukur....
Start dah... buat kuih raya
Setiap hari diorang ni sebok tanya bila mama nak buat kuih raya ni....kita beli jer ke.... Tak nak lah beli, dah la dapat sikit jer...kita buat seniri. Okey mama bancuhkan dohnya korang terap, decor dan bake sampai siap....
kita mulakan dengan Coklat Chips cokies....
kita mulakan dengan Coklat Chips cokies....
Tiru resepi dari blog Hanieliza.... buat 4 adunan sekali gus....
Doubekan yg berikut- 250g butter, 250g margerine
dan 2 sb shortening, 320g gula halus - dipukul hingga gebu
masukkan 2 bj telur dan sedikit esen vanila
Ayak 460g gandum, 40g koko.... masuk dalam adunan
masukkan juga 200g coklat chips, 100g badam cincang N 100g nestum
gaul jadikan doh yg lembut....terap...
bakar 180"C 25 min
Ni kerja siapa lah yg buat sebesar ni ...
masing2 nak tunjuk bakat...
Ayah balik dari kerja tadi singgah beli nasi beriani
dengan ayam goreng celup tepung....
potong siap2....
Sebab dah lama tak makan Kari kambing katanya...
Alhamdulillah syukur.... tinggal berapa hari jer lagi nak puasa
nanti mesti rindu keriuhan didapur waktu berbuka......
Ini Arsyad punya... mak aiih banyaknya chips ....
mana nak dapat banyak biskut kalau dah macam2 patern keluarnya
Masa Aiman nak ke reban untuk bagi ayam makan
ada sebatang pokok pisang tumbang betul2 kat pintu reban
dia pun bersihkan pokok tu dan bawa balik bunga pisang
mama pun rebus sampai lembut....
mula tu cadang nak cicah sambal belacan jer
tapi teringat ada paku pakis ....
kita buat kerabu paku dan bunga pisang jer lah...
Memula celur pucuk paku....
Masa Aiman nak ke reban untuk bagi ayam makan
ada sebatang pokok pisang tumbang betul2 kat pintu reban
dia pun bersihkan pokok tu dan bawa balik bunga pisang
mama pun rebus sampai lembut....
mula tu cadang nak cicah sambal belacan jer
tapi teringat ada paku pakis ....
kita buat kerabu paku dan bunga pisang jer lah...
Memula celur pucuk paku....
tumbuk cili api, cili besar, bawang, udang kering yg dah digoreng
berasingan dengan sedikit garam
gaulkan perencah dengan kelapa yg dah digoreng hingga wangi
gaul rata dengan paku dan bunga pisang yg dihiris...
Masak Singgang daging batang pinang
rebus jer hirisan daging dengan lengkuas, halia dan serai
masukkan kentang dan asam keping
Bila kentang dan daging dah lembut masukkan hirisan
bawang besar, cili padi diketuk sikit dan garam
Ayah balik dari kerja tadi singgah beli nasi beriani
dengan ayam goreng celup tepung....
potong siap2....
Sebab dah lama tak makan Kari kambing katanya...
Alhamdulillah syukur.... tinggal berapa hari jer lagi nak puasa
nanti mesti rindu keriuhan didapur waktu berbuka......
Thursday, August 25, 2011
Pretzel dengan Martabak Pasta
Kalau balik kampung dan singgah di mana2 R&R... Arsyad mesti beli mee kari...entah apa kehalnya.. bukan takde makanan lain tapi mee kari juga yg dinaknya...bukan pun sedap sangat mee kari kat kedai tu...sedap lagi yg mama buat....tu jer lah ayat bodek dia kalau nak suruh mama buat mee kari ....
Okey lah...mama buat mee kari hari ni... tapi Arsyad kena tolong siang udang ni....memang dia suka menyiang udang...sampai botak licin udang tu dikerjakannya....sambil menyiang tu pandai pulak dia menanya...tak lah susah kan mama nak buat mee kari.... kali ni senang sket sbb tak payah kupas kerang...
Blend jer 3 bawang besar, 8 garlic, 2 batang serai, sedikit halia dan lengkuas. Gaul dengan serbuk kari daging....bila minyak dah panas, tumiskan bahan tadi sampai pecah minyak....masukkan dada ayam yg dah dipotong dadu.... biarkan 10 minit dengan api kecil. Masukkan air dan santan secukupnya, garam dan perasa kalau suka. Bila kuah mendidih, masukkan udang,dan sayur sawi.
Okey lah...mama buat mee kari hari ni... tapi Arsyad kena tolong siang udang ni....memang dia suka menyiang udang...sampai botak licin udang tu dikerjakannya....sambil menyiang tu pandai pulak dia menanya...tak lah susah kan mama nak buat mee kari.... kali ni senang sket sbb tak payah kupas kerang...
Blend jer 3 bawang besar, 8 garlic, 2 batang serai, sedikit halia dan lengkuas. Gaul dengan serbuk kari daging....bila minyak dah panas, tumiskan bahan tadi sampai pecah minyak....masukkan dada ayam yg dah dipotong dadu.... biarkan 10 minit dengan api kecil. Masukkan air dan santan secukupnya, garam dan perasa kalau suka. Bila kuah mendidih, masukkan udang,dan sayur sawi.
Bila menghidang letak juga telur rebus, taugeh, cili merah,
daun sup bawang, bawang goreng dan kuahnya.
Tak berapa lengkaplah sebab takde kerang, tahu, fish kek, tauhu bakar...
fucuk goreng....issshhh banyaknya menda yg takde...
tapi sedap jer.....
Asyraf tak suka mee kari...sebenarnya segala jenis mee dia tak suka
terpaksa mama masak juga nasi, dengan sayur kobis lemak putih,
telur dadar, sambal belacan.....
Martabak pasta... inti dia guna sosej jer yg didadu kecil...
tumiskan 2 labu bawang cincang, garlic, dan serbuk kari...
masukkan sedikit air, garam, karot dan sosej... masak hingga kering
Pukul 2 biji telur, masukkan sedikit inti, dan secawan pasta rebus
gaul rata dan tuang atas kuali leper yg dah panas
terblikkan bila dah garing....
Buah jambu batu digaul dengan serbuk asam boi...
First time buat Pretzel...snek untuk kudapan....
600 g tepung gandum, 2 sk baking powder, 2 sb gula, 300 ml air
6 sb butter, 3 sb serbuk pati ayam, 6 sb serbuk keju
uli hingga menjadi doh yg lembut
Canaikan dan potong seperti gambar
twistkan setiap hirisan....
Susun dalam tray pembakar dan bakar pada
suhu 170 djh celcius selama 25 minit
Inilah hasilnya...rangup jer bila dipatahkan
boleh dimakan begitu saja
boleh cicah sambal tumis ke sup cendawan...
tapi yg bestnya....
Celup coklat cair cam ni....memang yummi....